Kitap, Yeni Dünya Düzeni (YDD) ve bu doğrultuda en çok kullanılan kavram olan ‘küreselleşme’ tartışmalarıyla başlıyor. ‘Kaos’, ‘Tarihin sonu’ gibi tezlerin yanı sıra ulus devlet tartışmaları, egemenlik savaşlarının geldiği noktada, uygarlıklar arası savaş teorileri de tarihin süzgecinden geçiriliyor.
Kitabın ana eksenini güç merkezlerinin tarihsel geçmişi ve günümüzde aldıkları konumlar oluşturuyor. YDD’nin dünyaya vermeye çalıştığı düzenin ilk adımı olan Körfez Savaşı’ndan bugüne 11 Eylül ve Afganistan’a, ABD’nin olası Irak saldırına kadar olaylar ve emperyal odakların davranışları sınıfsal bir bakışla analiz ediliyor.
Sovyetler Birliği’nin varlık koşullarında şekillenen ‘iki kutuplu’ dünyanın yıkılışıyla birlikte ortaya çıkan çok bilinmeyenli denklemlerin yarattığı kafa karışıklıkları ele alınırken, i emperyalist güçler için açılan ‘Pandora’nın Kutusu’ndan saçılanlar tartışılıyor. ‘Küresel finans sistemindeki potansiyel kriz; Çin’le ilişkilerde olası kriz; Rusya’nın ‘hatalı dönüşü’; Ortadoğu’daki kaos; Doğu Avrupa’daki kaos; büyük terörizm tehlikesi; sınırlanmayan silah ticareti’ konuları emperyalist güçlerin stratejik yönelişleri çerçevesinde inceleniyor.