Hemen herkes “Esad yönetimi bu kadar aptal mı?” sorusunu soruyor. Doğu Guta’da çatışmaların %95’i durmuş, son kalan guruplarla görüşmeler tam uzlaşma noktasına gelmişken, bu kimyasal saldırısının akla yatan bir yanı yoktur. Üstelik tek haber kaynağı El Kaide bağlantılı “beyaz baretliler”dir. Bu provokasyon gurubunun kaçıncı yalanı! Bir de Fransa ve İngiltere’nin böyle bir provokasyonun yaklaştığını bir aydır dillendirmesi dikkate alınırsa her şey kör gözünedir.
Dünyanın çivisi neoliberalizm ve küreselleşmenin otuz yıllık icraatları sonunda nihayet artık yerinden çıktı. Trump’ın seçim kazanması bunun en fiyakalı kanıtı olmuştu. Bu paragöz müteahhide başlarda “delidir ne yapsa yeridir” havasında yaklaşılıyordu, ancak adam dünyayı bir uçurumun kenarına doğru bağıra çağıra itiyor. Libya ve Suriye savaşları tümüyle yalanlar üzerine kuruldu. Öncesindeki Irak işgali de! Üstelik Irak’taki en büyük yalandı. Ancak hala yalanların tüm dünyaya gerçek gibi anlatıldığı muazzam medya makinası kusursuz işlemeye devam ediyor.
Her seferinde bu yalanları insanlar nasıl sindiriyorlar acaba? Hala sağlıklı çalışan bir mideleri kalmış mıdır? Daha birkaç hafta önce Teresa May “ajan zehirlenmesi” olayı ile Batı dünyasını ayağa kaldırmıştı. Bu yalan balonu patladı, ancak kimse duymadı. Çok geçmeden Avrupa’nın zavallı ikilisinden bu kez Duma’da “kimyasal provokasyonu” geldi. Neoliberalizm “kuralsızlaştırma”nın kapılarını ardına kadar açmış; bu rüzgar Berlin Duvarı yıkılınca güçlenmişti. O ara “ideolojiler de ölmüştü”. Günümüzde insanlığın elinde yalan ve yağmadan başka değer kalmadı. Ortalığı kaplayan kesif çürümüşlük kokusu küreselleşmenin eseridir. Kokunun kesifliğinden insanlık bayılmasın diye şimdi de ortaya barut kokusu salıyorlar.
Bu kadar yalan hangi gerçekleri örtmek için dolaşıma sokuluyor? Gerçekler çok sade ve açıktır. Arap ayaklanmalarından beri bölgeyi cehenneme çeviren Amerika, Suriye’de kaybetmiştir. Eğer bu yenilgi tersine çevrilemezse bölgenin yakın geleceğinde Amerika’nın esamesi okunmayabilir. Suriye’deki savaş bitmek üzereyken, Rusya ve İran’ın çabalarıyla tam masada çözümün yakınına gelinmişken şimdi yeniden savaş çığlıkları atılıyor. Amerika için bölgede bir düzen kurulması hiç de yakın bir hedef değildir. Kendine karşıt potansiyellerin parçalanması, böyle ülkelerin yorulup, yıkılması onun için stratejik hedeftir. Bu ülkeler savaşmaktan yorulup, tükenirken Amerika’nın başındaki bezirgan yeni silah ve inşaa projeleri için ellerini ovuşturmaktadır.
Suriye savaşının bugün için galip görünenleri Rusya, İran ve Şam yönetimi hırpalanmalı ve tüketilmelidir. Bunu hep deneyen Amerika, Trump’ın ilk aylarındaki gibi göstermelik bir saldırıyı tekrarlayamaz. Maskara olur. Ancak saldırı hangi derinlikte olacaktır? Örneğin Balkan savaşları sırasında iki ay süren ve Sırbistan’ı yıkan ölçüde bir saldırı olursa; böyle bir durumda Amerika’nın Rusya ile burun buruna gelme tehlikesi çok yüksektir.
Savaş tamtamlarının çalınmasındaki diğer çok açık neden, dünya güçler dengesinde Batı’nın kaygan bir yamacın başında debeleniyor olmasıdır. Bu gerçeklikle baş edebilmek için ABD yeni gümrük savaşları başlattı. Rusya’ya yaptırımları yükseltti. Doğu yükselirken Batı, bu yükselişi tümüyle engelleyemeyeceği kavradığı için, o saftaki “zayıf halkayı” düşürmek için savaş tamtamlarını çalmaya başladılar. Rusya’nın düşürülmesi hedefleniyor. Böyle bir durumda yükselen Doğu yerinde saymaya mahkum olabilir.
Suriye’de savaşın yeniden büyütülme adımı bu büyük güç tablosunda hemen ve doğrudan bir sonuca yol açmasa da Washington’un niyetini açıktır. Bu nedenle gelecekte benzer adımların sürekli gündemde olacağına işaret ediyor.
Batı’nın Rusya’yı yıpratma ve Doğu’nun yükselişinden eleme amacı, Ankara için de önemli riskler yaratacaktır. Böylece, bugüne kadar Batı’ya efelenmeler seviyesinde kalan karşıtlık, savaş yeniden yükselirse, laftan öteye gitmeye zorlanacaktır. Ancak hangi yöne! Bunu bugün Ankara da bilmiyor…
[button link=”https://www.sodap.org/mehmet-yilmazer-tum-yazilari/” align=”right” font_style=”italic” icon=”momizat-icon-pencil” icon_color=”#ffff00″]Yazarın tüm yazıları..[/button]