Gezi direnişi sırasında İstanbul Ümraniye’de araba çarpması sonucu yaşamını yitiren Mehmet Ayvalıtaş’ın 14. duruşması Kartal Anadolu Adliyesi’nde görüldü. Duruşma için adliye içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Duruşma 26 Ekim saat 09.30’a ertelendi.
Duruşmada, dosyada İTÜ Ulaştırma bölümünden aksi halde Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınması talep edildi. Sanık avukatı ise “Yeni rapor alınmasına gerek yoktur raporlar arasında çelişki yoktur” dedi. Ayvalıtaş’ın yoldaşları, ailesi, Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan ve HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman’ın katıldığı duruşmada mahkeme, rapor alınması talebini kabul ederek adlı tıp uzmanlar kurulundan rapor alınmasına karar verdi. Duruşma 26 Ekim saat 09.30’a ertelendi.
Duruşma sonrasında adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasında Ayvaltaş ailesi avukatlarından Ayla Öztabak, duruşma hakkında bilgi vererek”Adli Tıp’tan gelen rapora itirazda bulunduk. İtirazlarımız dikkate alındı çünkü bu şekilde bir karar verilmesi mümkün değildi. Rapora ilişkin itirazlarımızda hiçbir husus değerlendirilmemiş. Bir buçuk sayfalık raporda olayın oluş şekli yanlış bir şekilde anlatılmış, sanıkların kusuru olmadığı belirtilmiş. Tabi mahkeme de bunu yeterli görmedi. Bu nedenle Adli Tıp Trafik İhtisas Kurulu’ndan rapor almak üzere yeniden dosyayı Adli Tıp’a gönderdi.” dedi. Baba Ali Ayvalıtaş ise “Biz iğne ile adalet arıyoruz. Türkiye Cumhuriyetinde adalet iğne ile aranır durumda. Adalet birilerine göre var. Gerçek emekçiye, devrimciye, vatanını sevenler için adalet yok. Mehmet’in ve diğer Gezi şehitlerinin kanını yerde koymayacağım.” dedi. HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman adaleti aramanın mücadele gerektirdiğini belirterek, “Maalesef biz bu ülkede adaletsizlik sisteminde adalet aramaya çalışıyoruz. Bugün Türkiye’de uygulanan Gezi şehitlerinin adalet arayışını zamana yaymak, unutturmak. Biz bugün izledik. Klasik bir yargılama tarzı. Adli Tıp raporlarıyla dava sürüncemede bırakılıyor” dedi. Duruşma sırasında adliye önünde “Mehmet yoldaş ölümsüzdür!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Yaşasın devrim ve sosyalizm!” ve “Yaşasın halkların kardeşliği!” sloganları atıldı.
Ne olmuştu?
Mehmet Ayvalıtaş Gezi direnişi sırasında, İstanbul Ataşehir’deki 1 Mayıs Mahallesi’nde 2 Haziran 2013 gecesi saat 22:00 sularında kitlenin içine hızla giren aracın çarpması sonucu 19 yaşında hayatını kaybetti.
Ayvalıtaş’ın ölümü kayıtlara trafik kazası olarak geçti.
İddianame hazırlanmadan önce olay yerinde tanıklarla birlikte keşif yapılmadı. İddianamede MOBESE kayıtlarına yer verilmedi.
Ümraniye İlçe Emniyet Müdürlüğü, olayın olduğu yer ve civarındaki MOBESE’lere yansıyan bir görüntü olmadığını bildirdi. Sanıklar tutuklanmadı.
Savcı Büyükçolpan, sanıkların çok hızlı araç kullanmaları ve takip mesafesini kısa tutmaları nedeniyle ani durulması gereken kaza anında duramadıklarını belirtti.
Ayvalıtaş’a aracıyla çarpıp ölümüne sebep olan sanıklar Mehmet Görkem Demirbaş ile Cengiz Aktaş, Türk Ceza Kanunu’nun 85/2. maddesi uyarınca “taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.
Mehmet Ayvalıtaş’ın annesi Fadime Ayvalıtaş tedavi gördüğü Göztepe SSK Hastanesi’nde 13 Aralık 2013’te hayatını kaybetti.
Ayvalıtaş davasının ilk duruşması 21 Kasım 2013’te görüldü.
Dava duruşmalarında Ayvalıtaş ailesi ve aileye destek için gelenler adliye içinde ve dışında pek çok defa saldırıya uğradı