Gezi Direnişi’nin ilk gülü, güneşe uğurladığımız ilk ölümsüzü Mehmet Ayvalıtaş yoldaş direnişin ve ölümünün 4. yıl dönümünde mezarı başında ve 1 Mayıs Mahallesi’nde anıldı. Anmasından bir gün önce de davası görüldü.
Gelmeyen Adalet!
Mehmet Ayvalıtaş yoldaşın davası yıl dönümünden bir gün önce 1 Haziran’da Kartal Adliyesi’nde görüldü. Avukatlarımızın sanıkların tutuklanması talebi mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Beklenen Adli Tıp raporu yine gelmedi. Dava 1 Kasım 2017’ye ertelendi.
Duruşma sonrası avukatlarımız, babamız Ali Ayvalıtaş ve SODAP adına yoldaşımız açıklama yaptı. Ali Ayvalıtaş: “Gezi’deki gençlerimiz adil bir dünya için mücadele ettiler ve kurulacağına inanıyorum.” dedi. Mehmet için yapılacak anmalara davet yapıldı.
Mezar Başı: “Mehmet’i bizden alan karanlıktan hesap soracağız!”
Mezar başı anması 2 Haziran Cuma saat: 11’de Eski Çekmeköy Mezarlığı’nda gerçekleşti. Anma Gezi şehitleri ve tüm devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından Mehmet yoldaşın babası Ali Ayvalıtaş söz aldı. Ali Ayvalıtaş “Dün davası vardı, bugün ise anması. Allah kimseye böyle acılar yaşatmasın. Her gün yeni insanların öldürülüyor artık bu ölümlere dur denilmesi gerekiyor. Gezi’yi unutturmak için her türlü çabayı gösteriyorlar. Unutturamayacaklar.” diyerek acısını ve tepkisini dile getirdi.
Ardından söz alan SODAP temsilcisi Orhan Kok “Mehmet yoldaşımız mütevazı ailesiyle İstanbul’un emekçi semtlerinden 1 Mayıs Mahallesi’nde yaşıyordu. Aile bütçesine katkı sağlamak için hem çalıştı hem okumaya devam etti. Ancak ikisi bir arada yürümedi. Ekonomik açmazların sıkıştırdığı birçok genç gibi okul hayatını sonlandırarak çalışmaya başladı. Kısa lise öğrenim hayatında Liseli Direnişçi Gençlik (LDG)’le tanışan ve eylemlerine katılan Mehmet; çevresinde haksızlığa karşı dik duruşuyla, sözünü esirgemeyişiyle, alçak gönüllülüğü ve samimiyetiyle bilinen bir yoldaştı.
“Mehmet yoldaş, Pir Sultan geleneğinden gelen bir öğretinin öğrencisiydi. 1 Mayıs Mahallesi’nde birçok eyleme-yürüyüşe aktif katıldı. Ardından Haziran’ın isyan günleri geldi. Gezi Parkı’nda başlayan eylemler büyük bir direnişe dönüştü. Önce tüm İstanbul’u, ardından tüm ülkeyi sardı. Ama Direniş’in ilk kötü haberi de geldi. Mehmet yoldaş bir haziran günü aramızdan ayrıldı. Mehmet ardından büyüyen Gezi Direnişi’nde Ali İsmail, Ethem, Berkin, Abdullah Can, Medeni, Hasan Ferit, Ahmet katledildi.
“Katliamlar şimdi de devam ediyor. İktidarın birinci derecede sorumlu olduğu bu katliamlar devam ettikçe ve failleri bulunmadıkça öfkemiz daha da bilenecek. Mehmet’i bizden alan karanlıktan hesap soracağız!” dedi.
Ardından söz alan Liseli Direnişçi Gençlik; Mehmet’in onlara yol gösterdiğini söyleyerek “Yoldaşımızın anısını, mücadelesini sahiplenerek yaşatacağız. Okulda, sokakta; Mehmet olmaya!” dedi.
Anmada sırasıyla ÖTSP ve Cumartesi Anneleri’nden Hanife Yıldız da söz aldı.
Anmada “Mehmet Yoldaş Kavgamızda Yaşıyor!”, “Bedel Ödedik Bedel Ödeteceğiz!”, “Hayır Bitmedi Mücadeleye Devam!” sloganları atıldı.
Mehmet yoldaşın anmasının ardından Fadime anamızın mezarına gidilerek orada da bir anma yapıldı.
Mehmet Ayvalıtaş 1 Mayıs Mahallesi Yürüyüşle Anıldı
Mehmet yoldaşı anmak için şehit düştüğü ve yaşadığı 1 Mayıs Mahallesi’nde bir yürüyüş gerçekleştirildi.
Yürüyüş öncesi yoldaş için Ataşehir Pir Sultan Abdal Cemevi’nde bir yemek verildi. Yemek tüm Gezi ve devrim şehitleri için yapılan saygı duruşu ile başladı. Ardından SODAP temsilcisi bir konuşma yaptı ve yemeğe geçildi.
Yemeğin ardından bir araya gelen kitle Gezi şehitlerinin fotosu olan pankart, döviz ve bayraklarla kortej oluşturarak yoldaşın şehit düştüğü noktaya doğru yürüyüşe geçti.
Yürüyüş esnasında sık sık “Ya Adalet, Ya Kıyamet!”, “Mehmet Yoldaş Ölümsüzdür!”, “Hayır Bitmedi Direnişe Devam!” sloganları atıldı.
Polisin akrep tipi zırhlı araçlarla ve çevik kuvvet ve sivil polislerle yoğun ablukasına rağmen kitlenin kararlılığıyla yürüyüş Mehmet yoldaşın şehit düştüğü noktaya kadar yapıldı. Bu noktada Mehmet şahsında tüm Gezi ve devrim şehitleri için yapılan saygı duruşunun ardından Ali Ayvalıtaş bir konuşma yaptı. Ali Ayvalıtaş “Bizim çocuklarımız adalet istedi ama adalet yok. Gençlerimizin açtığı yoldan adalet gelecek inanıyorum.” dedi.
Ardından SODAP adına söz alan Orhan Kok: “Gezi direniştir, devrimdir, sosyalizmdir. Onlara sözümüz, adaleti getireceğiz!” dedi. Anma katılım sağlayan devrimci kurumların anonsu ve “Yaşasın Devrimci Dayanışma!” sloganlarıyla son buldu.