SODAP, günümüz dünyasında giderek bilimsellikten ve işlevsellikten uzaklaşan akademik eğitime alternatif olarak hayata geçirdiği Kenan Budak Siyaset Akademisi’ni kurdu. 1 Şubat’ta faaliyete geçen ve ilk kur programı tamamlanan akademide “21. yy Sosyalizmi”, “Kapitalizmde Yapısal Dönüşüm”, “Kapitalizmden Sosyalizme Geçiş ve Reel Sosyalizmin Çöküşü” ve “Dünya Halk Hareketleri” gibi konular ele alınırken daha sonra tartışılmak üzere yeni konu başlıkları belirlendi.
Sosyalist Dayanışma Platformu’nun, hem pratik ve teoriyi birleştirerek kendini yenileyebilmek hem de siyasi dönüşüm ve paradigmaları daha doğru okuyabilmek adına başlattığı Kenan Budak Siyaset Akademisi, 1 Şubat tarihinde başladı. Sosyalist mücadeleye ışık tutacak olan akademinin işleyişi yapılan sunumlar ve atölyelerle zenginleştirildi.
Akademi çerçevesinde ilk olarak Kapitalizmde Yapısal Dönüşüm konusu ele alındı. Kapitalizmin tarihsel gelişim uğrakları incelendi ve günümüz kapitalizmin yapısal özellikleri ele alındı. Ardından Reel Sosyalizmin Çöküşü ve Batı Marksizmi konuları ele alınarak yeni kuşak Marksist düşünürlerin Marksizme katkı ve eleştirileri incelendi. Gereksosyalizme bir sistem olarak gelen eleştiriler gerekse saf sosyalizm arayışlarını içeren ideolojilere karşı farklı bir duruşu ele alma çerçevesinde incelenen konu, ardından yapılan atölyeyle güncel konjonktüre bağlandı.
Günümüz dünyasındaki sosyal hareketleri anlayabilmek ve bu hareketlerin Latin Amerika’da yükselen 21.yy sosyalizmi dalgasıyla bağlantıları kurabilmek adına, 1990 sonrası toplumsal hareketler incelendi. SSCB’nin çöküşünden çıkarılan dersler ve marksistdünya öğretileri, içinde bulunulan coğrafyanın özgünlükleriyle birleştirilerek, sosyalizm inşası için yol ve yordamlar ele alındı. Klasikleşmiş pratiklere, bir anlamda alternatif ve biranlamda da katkı olarak, yeni örgütlenme modelleri tartışıldı.