Eğitimde hâk ihlali ve asimilasyona karşı Alevi örgütleri ve Eğitim-Sen tarafından, 8 Şubat’ta Kadıköy’de “Birlik ve Dayanışma Mitingi” düzenlendi. Bilimsel, lâik ve anadilde eğitim talebiyle bir araya gelinirken, hükümetin politikalarına ve tek-tipleştirmeye karşı çok renkliliğe vurgu yapıldı. Ayrıca 13 Şubat’taki boykot çağrısı tekrarlanarak bu çerçevede bir imza kampanyası da başlatılacağı dile getirildi.
Eğitimde hâk ihlâlleri ve asimilasyona karşı Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri (PSAKD), Alevi-Bektaşi Federasyonu(ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu(ADF), Alevi Vakıflar Federasyonu(AVF) ve Eğitim-Sen, 8 Şubat’ta Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda miting düzenledi. Mitingde, hükümetin eğitim alanındaki son dönem politikalarının ve özellikle 19. Eğitim Şûrası’nda alınan kararların, inanç ve kimlik asimilasyonunun bir parçası olduğu ifade edildi. Türkiye’de Siyasal İslam’ın geldiği nokta itibariyle, din, dil, ırk, inanç ve kimlik farklılıklarını yok sayan bir ideoloji olduğu ve bununla mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.
Haydarpaşa Numune Hastanesi ve Kadıköy Boğa heykeli önünde toplanan kitle “Zorunlu din dersi kaldırılsın”, “Yaşasın halkların kardeşliği” ve “Parasız, bilimsel, anadilde eğitim” sloganları atarak miting alanında buluştu. Katılımın oldukça fazla olduğu gözlenen mitinge, aralarında HDP’nin de olduğu siyasi kurum temsilcileri ve sözcülerinin yanı sıra çok sayıda sanatçı ve yazar da katıldı.
Semah gösterisiyle başlayan mitingde Madımak Oteli’nde ve Gezi direnişi sırasında hayatını kaybedenler anıldı. Mitingde söz alan konuşmacılar, AKP’nin eğitim alanındaki uygulamalarının mezhep ayrımcılığını içerdiğini, 19. Eğitim Şûrası’nda alınan kararların eğitimden ziyade din şûrası kararları olduğunu ve bu uygulamaların önüne geçeceklerini ifade ettiler. Ayrıca 13 Şubat’taki boykot çağrısı yinelenirken bir imza kampanyası da başlatılarak toplumun, AKP siyasetine bırakılmayacağı ifade edildi. İktidarın din, dil, mezhep, kimlik dayatmalarına karşı duruş sergilenmesi için dayanışmanın, mücadelenin büyütülmesi gerektiği ve özgür, demokratik bir geleceğin ancak bu şekilde örülebileceği belirtildi.
Zorunlu din dersi uygulamasının kaldırılması için daha önce AİHM’ye başvurulmuş ve bu konuda gerekli karar hükümete iletilmişti. Mitingde bu karar hatırlatılarak zorunlu din dersinin kaldırılması talebi yinelendi.
Mitingde SODAP da “Eşit, Özgür, Bilimsel, Anadilde Eğitim İçin Gelin Canlar Bir Olalım” pankartı ile yer aldı. SODAP korteji yürüyüş boyunca “Bizler ateşte semah bile döneriz”, “Halklara özgürlük direnişle gelecek”, “Zorunlu din dersi kaldırılsın” sloganları attı.
Gösteriler ve konuşmalar bittikten sonra etkinlikte yer alan sanatçıların konseriyle miting sona erdi.