“Komşuluğu Yeniden İnşa Edeceğiz”
Dayanışma Gazetesi, Okmeydanı Mahmut Şevket Paşa Mahallesi muhtar adayı Yalçın Köse ile görüştü:
Kendinizi tanıtır mısınız?
1972 Sivas doğumluyum. 1976’dan beri Mahmut Şevket Paşa Mahallesi’nde yaşıyorum. Lise mezunuyum. Başta yıkımlara karşı mücadele olmak üzere mahalledeki tüm toplumsal mücadelelerin içinde yer aldım.
Muhtar adaylık sürecinizi özetler misiniz?
Bizim muhtar adaylığımız var olan muhtarlık tarzına itiraz edenlerin arayışlarının bir sonucudur. Mevcut muhtarlık işleyişine itiraz eden mahalle gençleri beni ikna ettiler ve böylece aday oldum. Demokrat kesimden üç muhtar adayı vardı. Teke indirme görüşmeleri yaptık. Önce Demokrasi Platformu’nda denedik bunu, ama her adayın iddialı olması nedeniyle mümkün olmadı. Mahallenin iler gelenlerin müdahalesiyle üç aday yan yana geldi ve ön seçim kararı aldık. Seçim sonucunda tek muhtar adayı olarak kaldım.
Nasıl bir program önünüze koyuyorsunuz?
Öncelikle muhtarlık programını halkla tartışarak oluşturduk. Ve en başında muhtarlık meclisi oluşturmak var. Hakkaniyetli bir seçim yöntemiyle, mutlaka her sokağın temsil edilmesini sağlayarak bir muhtarlık meclisi oluşturacağız. Meclis’te sokak temsilcileri kendi sokaklarının iradesini yansıtacaklar.
İkinci olarak Okmeydanı’nın en büyük sıkıntısı kentsel dönüşüm meselesidir. Gerçi daha çok Beyoğlu ilçesinde kalan kesiminde ama bizim mahallemizde de önemli bir sorun olarak mülkiyet sorunu var. Arazinin bir kısmı Vakıflar’a diğer kısmı Hazine’ye ait. Biz yıkım planlarına karşı mücadele ederken şunu anladık ki; İstanbul’da zenginlerin yönelimi değişmiş, artık kentin merkezinde emekçiye, yoksula yer yok. Hele rantı yüksek Okmeydanı’ndan bizleri göndermek istiyorlar. Biz, buraları boş arazi gibi gören, bizi yok sayan anlayışı ret ediyoruz. Bu arazileri yaşanabilir kılan bizim insanlarımızdır. Yapılması gereken yıkım değil mahallenin daha da güzelleştirilmesidir. Bu ise halkın, belediyenin, şehir plancılarının, meslek örgütlerinin birlikte hazırlayacağı bir planla mümkün olabilir. Bizim dışımızda hazırlanan bir planı baştan ret ediyoruz.
Üçüncü olarak komşuluk ilişkilerinin yeniden geliştirilmesi projemiz var. Mahallemize farklı kültürlerden insanlar yaşıyor. Kürtler, Lazlar, Aleviler, Sünniler vs… Bu kesimler arasındaki karşılıklı önyargıları kırmak başlıca amaçlarımızdan birisi olacak. Kardeşlik temelinde komşuluk ilişkilerini yeniden inşa etmeye çalışacağız.
Kadınlara yönelik olarak bir Kadın Meclisi ve Kadın Dayanışma Evi kurmayı hedefliyoruz. Yaşadıkları sıkıntıları en iyi kadınlar bilir. Kadınların sorunlarını tartışıp, çözüm arayabilecekleri ve mesleki beceriler kazanabilecekleri ortamlara ihtiyacı var.
Son olarak mahallede gençlerin yoğun sorunları var. Gençler arasında yabancılaşma had safhada, birbirine düşmanlaşmış gruplaşmalar oluşmuş durumda. Ortak bir sosyal faaliyetleri olmadığından ve egemen kültürün etkisiyle yabancılaşmış durumdalar. Bu yüzden bir gençlik kültür merkezi ve herkesin amatör bir ruhla katılabileceği bir spor tesisi açmayı hedefliyoruz.
Kolay gelsin, başarılar.