Bu satırların sitemize konulduğu gün 7 Nisan’da Ekvador “Vatandaş Devrimi”nin 9. yılı kutlamaları coşkusu içinde olacak. Ama bu yılki kutlamalar eskilerinden farklı olacağa benzer. Correa aynı günde muhalefetin halkı sokaklara protesto için çağırmasına karşılık kendi taraftarlarını devrimi desteklemeye, savunmaya çağırdı. Şimdiye kadar muhalefet sokaklara çıktığında mutlaka çatışmalar olurdu ve bu kez de farklı değil hatta daha şiddetli olabilir. Ekvador muhalefeti bu yıl Latin Amerika’da esen ilerici hükümetlere karşı saldırıdan yüreklenmişe benzer. O da kendi şansını denemek istiyor.
Bilindiği gibi önce Venezüella, arkasından Arjantin’de yapılan seçimleri iktidardaki ilerici hükümet taraftarları kaybettiler. Aynı şekilde Brezilya’da da Lula varisi Dilma Rousseff kazanınca muhalefet çamura yatıp sonuçlara itiraz etti. Asılsız çıkınca da bu kez uydurma yolsuzluklarla hükümeti düşürmeye çalışıyor. Bolivya’da böyle yolsuzluk iddiaları var. Sanki sıra Ekvador’dadır. Hepsinin arkasında ABD sivil toplum örgütlerinin olduğu biliniyor.
Ekvador’da da önümüzdeki yıl devlet başkanı Rafael Correa’nın ikinci dönemi doluyor ve o nedenle bu yıl sonunda seçimler yapılacak. Muhalefet Correa’nın tekrar adaylığını koymaması için büyük bir baskı yaptı. Correa da aday olmayacağını açıkladı. Ama Correa’nın içinde olduğu “Vatan İttifakı” tekrar seçimleri kazanabilir ve o nedenle bu yıl içinde ilerici iktidarı karalamaya çalışacaklar. Correa bir kaç gün önce halka sesleniş konuşmasında “muhalefetin pis kampanyalar” başlatacakları haberini verdi.
Ekvador, Vatandaş Devrimi’yle, Latin Amerika’da kendine özgü özellikleri olan bir ülkedir. Tüm bölge ülkeleri içinde başı çeken başarılara imza attı. Örneğin asgari ücreti ve kişi başına sağlık harcamalarını iki katına çıkararak bu konuda dünyada birinci oldu. Ekvador dünyada yükseköğretime en çok yatırım yapan ikinci ülkedir. 1 milyon insan yoksulluktan çıkarıldı. Yüzbinlerce insan hayatlarında ilk kez sosyal güvenceye kavuştular. En yoksul olan yerli halklardı ve şimdi onların gençleri okumaya başladı. Burada başarılı olan öğrenci sayısı da iki katına çıkmıştır. İş bulmada özel kontenjanları var. İşsizlik Latin Amerika’nın en düşüğü, %4,3’tür. Correa sanayileşme konusunda diğerlerinden daha başarılı işler yaptı. Ayrıca Ekvador iklim koruması açısında çok önemli bir olaya da imza attı. Elektrik enerjisinin %90’ını yenilenebilir enerjiden çıkarıyor. Bu konuda dünyada onu geçen ülke var mı acaba?
Correa iktidara geldiğinde tam da 2008 krizi patlamış ve batı ekonomileri zor durumdaydı. Yani ihracat gelirleri düşmüştü. Ama halka yukarıda saydığımız sosyal adaleti dağıtabilmek için içeride çok önemli politikalar uyguladı. İktidar olur olmaz ülkeden para kaçırmayı yasa dışı ilan etti ve zenginlerin para kaçırmasını önledi. İkinci olarak zenginden vergi alımını yükseltti. Fakat diğer Venezüella ya da Arjantin gibi ülkelerden biliyoruz vergiyi yükseltmek bir sonuç vermiyor. Kırk yıllık hatta yüz yıllık burjuva kurdu yasaları delip vergisini kaçırmayı biliyor. Ama Correa da, ABD’de ekonomi okumuş bu konuda uzmanlaşmış bir politikacı olarak, ülkeye yeni bir vergi toplama sistemi getirdi. Hatta onun bu sistemini şimdi Venezüella uygulayacak ve Ekvador’dan bizzat gelen vergi memurları bu sistemi ülkeye oturtacaklar. Correa iktidarı böyle başarılı bir vergi toplama sistemi ile halkına refah getirdi. Correa Kültür Bakanı başarılarının kaynağını halklara yakın olmak, onlardan kopmamak olarak açıklıyor. Halk hareketlerine sürekli özgürlük vererek onların sesini hep duymak istediler.
İktidardan gitmeden önce yeni vergiler getirmek istiyor. Muhalefet de bu yeni vergiler ile Correa iktidarına savaş açıyor. Yeni vergiler aslında bizim ülkemizde de yaşadığımız türden. Sigara, alkol ve şekerli içeceklerden alınan vergiler arttırılacaktır. Bunlarla sağlık harcamaların getirdiği yük biraz azaltılacaktır. Ayrıca Ekvador’un petrol ve diğer hammadde fiyatlarındaki düşmeden azalan gelirleri dengelenecektir. Muhalefette halkı bunlara karşı protestolara zorluyor. Correa’nın açıklaması ile yasayı yalan yanlış kendi çıkarları doğrultusunda anlatmaya halkı kandırmaya çalışıyorlar.
Bu yazıyı okuduğunuz sıralarda Ekvador sokakları Correa yanlıları ve karşıtlarının protestoları ile dolacak. Devrim güçleri mi yoksa muhalefet güçleri mi baskın çıkacaklar? Ekvador ilerici hükümeti de Latin Amerika’da esen gerici rüzgarlardan darbe alacak mı? Şimdilik pek öyle gözükmüyor ama muhalefetin arkasındaki ABD gericiliğinin gözünün karalığı hafife alınmamalıdır.
[button link=”http://www.sodap.org/ayse-tansever-tum-yazilari/” align=”right” font_style=”italic” icon=”momizat-icon-pencil” icon_color=”#ffff00″]Yazarın tüm yazıları..[/button]