Türkiye’de tüzük değişikliği ile ilk defa eş başkanlık sistemine geçildiği Devrimci Turizm İş Sendikası’nın 28 Aralık 2014 günü Antalya’da yapılan 2. Olağan Kongresi’nde, Genel Eş Başkanlıklara Didem Erkıvanç ve Mustafa Yahyaoğlu seçildi.
Divan başkanlığını DİSK genel başkanı Kani Beko’nun yaptığı genel kurulda seçimler tek liste ile yapıldı. Siyasi partilerin, sendikaların ve sivil toplum örgütlerinin yoğun ilgi gösterdiği kongreyi yine Turizm iş kolunda örgütlü olan Tüm Emek Sen’in temsilci ve örgütlenme uzmanı katıldı. Tüm Emek Sen’in birleşme önerisi ve temennisi konuşmalarda ön plana çıktı. Konuklar arasında CHP Milletvekili, Birleşik Haziran Hareketi, ÖDP, HTKP,DİP, SDP, SYKP, HDP, CHP, Halkevleri, KESK Ve DİSK’e bağlı sendikalar ile sivil toplum örgütleri vardı.
Türkiye ekonomisi içinde Turizm işkolunun stratejik önemi giderek artmaktadır. Ancak işkolunun geleceği için ekolojik olarak yeniden yapılanması kaçınılmaz hale gelmiştir. Bunun için ön şart işgücünün kalitesinin arttırılmasıdır, işgücünün örgütlü hale gelmesidir.
Devrimci Turizm İş, işkolundaki gelişmeleri örgütleme amacı ile yola çıkmıştır, işkolunda sendikal mücadelede de belirleyici olmayı amaçlamaktadır. Sendikal mücadeleye yeni perspektifler katarak, çalışanların her alanda kendi öz örgütlenmelerini yaratmaları çıkış noktaları olmuştur.
Sendikaların gelişmesi, üzerlerine düşen görevleri yerine getirebilmesi için somut sorunlardan hareketle somut çözümler üretmesi bir gerekliliktir. Geleneksel sendika mücadelesinin günümüze denk düşen dönüşümünü gerçekleştirmek için Devrimci Turizm İş çalışma yaşamının, işçi sağlığı iş güvenliğinden, çalışanların eğitimi, kimlik sorunu, doğayla uyumlu yaşama kadar her alanında mücadelenin zorunlu olduğu bilinci ile hareket etmektedir.
Sendika hareketin önünde ki en büyük engel işkolu barajı rejimidir. Çalışanları ve onları toplumsal süreçlerin dışına iten bu çağdışı düzene karşı mücadele sendikanın öncelikli hedefidir. Demokratik ve katılımcı bir toplum için sendikalara konan baraj sınırları şartsız kaldırılmalıdır.
Kongrede yapılan Tüzük değişikliği ile uygulamaya başlanan eş başkanlık, sendikal demokrasi, katılımcı sendikacılık anlayışı için önemli bir değişimin ilk adımları olarak anlaşılmalıdır. Yarımız olan kadın her zaman en ön safta yerini alacaktır.
Kongre sonrası öncelikli hedefler, İstanbul ve İzmir gibi büyük merkezlerde örnek Toplu İş Sözleşmeleri yapmak olacaktır. İşkolunda çalışanların haklarının arttırılması için bu sözleşmelerle çıtanın yükseltilmesi mümkün olacaktır. Bu ayni zamanda mücadele hedeflerinin ete kemiğe bürünmesi, sendikanın güçlenmesi, çekim merkezi olması haline gelmesini de sağlayacaktır.
Sendikanın ve turizm işkolunun merkezi olan Antalya için benzer girişimlerde bulunulacaktır. Bunu takiben, Bursa, Diyarbakır, Adana, Trabzon gibi turizm için önemli merkezlerde sendikanın yerel örgütlenmeleri için olanaklar yaratılmaya çalışılacaktır. Üç yıllık kongre dönemi sonunda amaç hem nitel hem de nicel olarak işkolunun en güçlü sendikası olmaktır.
[button link=”www.sodap.org/mehmet-akyol-tum-yazilari/” align=”right” font_style=”italic” icon=”momizat-icon-pencil” icon_color=”#ffff00″]Yazarın tüm yazıları..[/button]