Ortaklaşan Devrimci İrade Bir Kez Daha Kazandı
“Her Yer Taksim, Her Yer Direniş!”
İstanbul’da saatlerce sokak sokak süren direnişin ardından ortak devrimci irade bir kez daha kazandı. Zulme teslim olunmayacağı, bu ülkenin devrimcileri tarafından bir kez daha kanıtlandı.
1 Mayıs sabahı İstanbul’daki tüm toplu taşıma araçlarının işlemesi yasaklandı. Taksim Alanı polis bariyerleriyle çevrildi. Meydana çıkan tüm caddeler, sokaklar, Mecidiyeköy ve Beşiktaş semtleri binlerce polis ve jandarma tarafından kuşatıldı. Sermaye sınıfı ve AKP, Türkiye’nin dört bir yanından getirttiği savaş araçları, mühimmatları ve 30 bini aşkın polisiyle emekçilere 1 Mayıs Alanı’nı yasaklamak için elinden geleni yaptı. Ortaklaşan devrimci irade büyük bir direniş gerçekleştirdi. Mecidiyeköy, Şişli, Pangaltı, Çağlayan, Osmanbey, Nişantaşı, Beşiktaş, Yıldız, Zincirlikuyu, Dolapdere, Tarlabaşı, Unkapanı ve Okmeydanı’nda bir araya gelen binler, AKP’nin Taksim’i yasaklayamayacağını gösterdi. Çıkan çatışmalarda onlarca kişi yaralanırken 72 kişi de gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında 1 BATİS, 2 LDG ve 5 SODAP üyesi de bulunuyor.
SODAP, sömürü düzenine ve AKP’ye karşı varoşların öfkesini 1 Mayıs’a taşıdı. Esenler, Bağcılar, Esenyurt, Gebze, Sancaktepe, Nurtepe, Alibeyköy, Örnektepe ve daha birçok semtten yola çıkan SODAP’lılar, Direnişçi Üniversiteliler (DirenÜniversite), Liseli Direnişçi Gençlik (LDG) üyeleri, Çorlu, Çerkezköy’den gelen Bağımsız Tekstil işçileri Sendikası (BATİS) üyeleri Taksim’e çıkmak için saatlerce polisle çatıştı. Aralarında 1 BATİS, 2 LDG ve 5 SODAP üyesinin de bulunduğu toplam 72 kişi gözaltı alındı. Üçü ağır olmak üzere onlarca kişi vücutlarına isabet eden gaz bombalarından yaralandı. SODAP üyesi 12 kişi de yaralananlar arasında.
2009 yılında birleşik devrimci iradeyle Taksim yeniden kazanılmış, 2012 1 Mayısı ise AKP’nin yaratmak istediği korku imparatorluğunun parçalanması ve ezilen halklarımızın umudunun büyütülmesi anlamında güçlü bir sıçrama noktası olmuştu. 2012 1 Mayısı’nda 1 Mayıs Alanı’na kızıl renk hâkim olmuş, ortaklaşan devrimci irade, tartışmaya yer bırakmayacak şekilde güne damgasını vurmuş, direne direne Taksim’i yeniden kazananların kimliği, 1 Mayıs kürsüsüne ağırlığını koymuştu. Sermaye ve onun hükümeti AKP, uykularını kaçıran bu tabloyu tersine çevirmek istedi. Ama başarılı olamadı. İstanbul Valiliği, günler öncesinden kitlesel katılımın önüne geçmek için inşaat bahanesi ile kamuoyuna yanlış bilgilendirmelerde bulundu. İzin konusunda net tavır göstermeyerek işçi ve emekçi sendikalarını hazırlıksız, kararsız hale sokmak istedi. Kararlılığın anlaşılmasından itibaren ise sıkıyönetim yöntemlerini devreye sokarak İstanbul’da halkın sokağa çıkmasını engelleyecek kararlar aldı. Tüm toplu taşıma araçlarının işlemesi yasaklandı. Taksim Meydanı bariyerlerle çevrildi, etrafı binlerce polis tarafından kuşatıldı.
İlk Saldırı Saat 07.30’da Gerçekleşti
Taksim’e girişi, Şişli ve Beşiktaş ana kollarından zorlayacak olan işçi ve emekçiler sabahın erken saatlerinden itibaren bir araya gelerek kortejlerini oluşturmaya başladı. İlk saldırı saat 07.30 sıralarında Beşiktaş kolunda yaşandı. Yoğun gaz, basınçlı su ve plastik mermilerle saldıran polise karşı kitleler Beşiktaş’ın ara sokaklarında da direndi, bulduğu her fırsatta toparlanarak yeniden meydana çıktı. Çatışmalar Barbaros Bulvarı, Ortaköy Yolu, Serencebey Yokuşu, Meydan ve Çarşı içinde gün boyu devam etti.
Şişli’deki DİSK Genel Merkezi önünde de erkenden bir araya gelinmeye başlandı. Mecidiyeköy Meydanı’nı ve DİSK’in çevresini kuşatan polis, saat 09.00’da Şişli’de de yoğun saldırılarına başladı.
Direniş Sokak Sokak Büyüyor
Saat 09.30’dan itibaren Şişli, Mecidiyeköy, Beşiktaş, Taksim çevresindeki sokak ve caddelerde çatışmalar hız kazandı. Mecidiyeköy’den itibaren, Cevahir Alışveriş Merkezi’nin önünde ve arka sokaklarında, Büyükdere Caddesi ve caddeye çıkan sokaklarda, Profilo Alışveriş Merkezi civarında polis barikatı yarılmaya çalışıldı. Polis saldırıları, kararlı bir direnişle karşılık buldu. Zaman geçtikçe çatışma alanı genişledi. Eminönü ve Unkapanı’ndan gruplar da yürüyüşe geçti. Bunun önüne geçmek isteyen İstanbul Valisi, Galata ve Unkapanı köprülerini açtırarak, geçişleri kapattırdı. Taksim direnişi ve kararlılığı saatler boyunca sürdü.
SODAP, AKP’ye Karşı Varoşların Öfkesini 1 Mayıs’a Taşıdı
“Sömürü düzenine karşı devrim ve sosyalizm kavgasını büyüteceğiz” şiarıyla 1 Mayıs’a hazırlanan SODAP, varoşların öfkesini ve isyanını 1 Mayıs’a taşıdı. Yoksul semtlerden yola çıkan SODAP’lılar, Direnişçi Üniversiteliler (DirenÜniversite), Liseli Direnişçi Gençlik (LDG) üyeleri ve Çorlu, Çerkezköy’den gelen BATİS üyeleri 4 ayrı noktada buluşarak saatler boyu Taksim’e çıkmak için polislerle çatıştı.
SODAP’lılar, sabahın erken saatlerinden itibaren, tüm hazırlıklarıyla birlikte Mecidiyeköy’de belirlenen buluşma noktasında bir araya gelmeye başladı. Saat 09.00’da Mecidiyeköy Meydanı’na ulaşan ilk grup polisin panzerler eşliğindeki gaz bombalı saldırısıyla karşılaştı. Onlara diğer SODAP gruplarının katılımının gerçekleşmesiyle Taksim Meydanı’na doğru ilerleyiş başladı. Yoğun polis ablukasının olduğu Cevahir Alışveriş Merkezi civarından Şişli’ye doğru bayraklar ve pankartlar eşliğinde “Kavga, Direniş, Zafer; Yaşasın Sosyalizm”, “Ya Adalet Ya Kıyamet” sloganları haykırılarak yüründü. Yürüyüş boyunca çeşitli noktalarda polisle çatışmalar yaşanarak Osmanbey’e kadar ilerlendi. Osmanbey’de polisin sert müdahalesine SODAP’lılar karşılık verdi. Yaşanan çatışma sırasında, ana grupla buluşmaya çalışan SODAP’lılar içerisinden 8 kişi gözaltına alındı.
Teşvikiye’de Çatışma ve Barikat
Teşvikiye Camii civarında çok sayıda çevik kuvvet polisinin kuşatmasına rağmen kurdukları barikatlarla SODAP’lılar saatler boyu direndi. Polis panzerleri, SODAP’lıların sokaklara kurdukları barikatları aşamadı. Diğer SODAP eylem gruplarının da katılımı ile çoğalan kitlenin kararlı direniş sonucu çaresiz kalan polis gaz bombaları ile saldırmaya başladı. Çatışma bir süre devam ettikten sonra SODAP’lılar Beşiktaş yönüne doğru harekete geçti. Yürüyüş boyunca mahalle halkının yoğun desteği ve sempatisi yaşandı.
SODAP’tan Bir Barikat Daha
Beşiktaş yönüne çekilen SODAP’lılar, sabit pazar önündeki cadde üzerinde tekrar bir araya geldi. Pankartlar, bayraklar açarak sloganlarla caddeyi trafiğe kesen kitle burada da polis saldırısına karşı önlem almak amacıyla pazar tezgâhları ve çöp konteynırları kullanarak caddeye barikat kurdu. SODAP’lılar burada bir süre direnerek AKP’nin saldırılarına karşı mücadeleyi yükselteceklerine dair kitleye ajitasyon çekti. “Direniş Andı” içtikten sonra Barbaros tarafına doğru tekrar yürüyüşe geçti.
Ve Barbaros’ta Çatışma…
SODAP’lılar, Abbasağa Parkı üzerinden Barbaros Bulvarı’na çıkarak caddenin her iki yönüne de barikat kurdu. Yoğun gaz bombaları ile yapılan saldırılar kar etmedi, Barbaros Bulvarı da direniş alanına çevrildi. Bir süre sonra Barboros Bulvarı üzerinden Beşiktaş’a doğru yürüyüşe geçildi. Polis tekrar üzerilerine doğru gelen SODAP’lılara gaz bombalarıyla saldırdı. SODAP üyeleri saldırıya yanıt verdi. Yaşanan çatışmanın ardından SODAP’lılar tekrar Abbasağa Parkı üzerinden Beşiktaş ara sokaklarına çekildi. Diğer bölgelerde sürdürülen eylemlerin noktalandığı bilgisini alan SODAP üyeleri, burada direnişlerine son verdi.
Diğer SODAP Kolu Profilo AVM Tarafındaydı
SODAP’ın diğer kolu Profilo Alışveriş Merkezi tarafında yer aldı. SODAP kitlesi Mecidiyeköy’deki Profilo AVM çevresini direniş alanına çevirdi. Kurulan büyük barikatların başında polisle yoğun olarak çatışan SODAP’lılar büyük bir kararlılık örneği sergiledi. Polis yağdırdığı gaz bombalarına, plastik mermilere rağmen polis saatler boyunca alanı tutan devrimcilerin direnişini kıramadı. SODAP üyeleri, uzun direnişlerinin sonunda “Direniş Andı” içerek eylemlerini noktaladı.
Mecidiyeköy Meydanı:
Cevahir Alışveriş Merkezi Arka Sokakları:
Nişantaşı Ara Sokakları:
Beşiktaş Ara Sokakları:
Barboros Bulvarı:
Profilo Alışveriş Merkezi Arka Sokakları: