Onbinler İşsizliğe ve Zamlara Karşı Ankara’ya Yürüdü
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) öncülüğünde emekçilerin kriz karşısında taleplerini dillendirmek için 29 Kasım günü Ankara’da yapılan “İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi”ne Türkiye’nin her yerinden onbinlerce insan katıldı.
Sıhhiye meydanında yapılan miting, sendikaların yanı sıra çok sayıda meslek odası, sol parti ve örgütün de katılımıyla 100 bin kişiye ulaştı. Sabah saatlerinden itibaren Hipodrom’da buluşan eylemciler kortejler oluşturarak Sıhhiye Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Kortejlerin en önünde “İşsizliğe, Yoksulluğa ve Zamlara Karşı, Emek, Barış ve Demokrasi İçin Birleştik” yazılı pankart yer aldı.
“İşyerlerini terk etmeyin”
Miting’de konuşan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, “Kardeşler! Artık söz bitti. Eylem vaktidir. Bütün işyerleri, meydanlar, işçi mahalleleri, pazar yerleri eylem alanıdır. Şimdi artık mutfaklarımız, dükkânlarımız, okullarımız eylem alanıdır. İşçiler ve emekçiler olarak haykırıyoruz; hayır, kriz teğet geçmedi, tam da kalbimize saplandı. Ama ağlamak, gözyaşı dökmek zamanı değil şimdi. Bütün dünyada öyle veya böyle çözümler tartışılırken, Türkiye’de yaprak kımıldamıyor. Çözüm diye tartışılanlar ise sadece ve sadece işverenleri, sermayeyi kurtaracak önerilerdir. Emekçilerin alınteri olan İşsizlik Fonu’nu bile sermayeye aktarma niyetinde bunlar. Bu kriz bizim değil, kapitalist sistemin kendi krizidir. O halde bu krizi yaratan sistem ve krize sebep olan finans çevreleri bunun hesabını ödemelidirler” dedi.
Çelebi, sermayenin saldırılarına karşı bütün illerde, ilçelerde, iş yerlerinde, mahallelerde “emek cephesi” oluşturmayı ve haftanın belirli gün ve saatlerinde “krize karşı mücadele kürsüleri” oluşturularak işten atılanların, iş yerleri kapananların, zamlara karşı sözü olanların buralarda sözlerini söylemelerini sağlamayı önderdi.
Çelebi, “İşten atmalara ve kapanmalarına karşı iş yerlerini terk etmeyelim. Yasal, anayasal haklarımıza sahip çıkalım” çağrısında bulundu.
“İktidara meydan okuyoruz”
KESK Genel Başkanı Sami Evren de “Alkışlarımızla, ıslıklarımızla, sloganlarımızla, pankartlarımızla, yüreğimizle buradayız. İktidara meydan okuyoruz” diye konuştu. Evren, “IMF ile tüm pazarlıklar iptal edilmeli, işten atmalar yasaklanmalı ve zamlar geri alınmalıdır” dedi.
TTB Başkanı Gencay Gürsoy ve TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı da mitingde birer konuşma yaptı.
Talihsiz Kaza
Eğitim-Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Tuğrul Culfa, ses aracının üzerindeyken, aracın köprünün altından geçişi sırasında başını çarpması sonucu ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan Culfa’nın hayati tehlikeyi atlattığı bildirildi.
Arama Noktasında Polis Saldırısı
Arama noktasındaki polislerin kimi kortejlerin alana girişini keyfi şekilde engellemeye yeltenmesi üzerine eylemcilerle polis arasında arbede yaşandı. Polis gaz bombaları ile kitleyi dağıtmaya kalkışınca kortejlerden taşlarla karşılık verildi. Çatışma sonucunda arama noktasındaki polis bariyeri dağıtıldı, çevik kuvvet Adliye Sarayı’na kadar geri çekilmek zorunda kaldı.
Polisin tavrı alandakiler tarafından yuhalanarak protesto edilirken yaşanan olaylar mitingin coşkusuna gölge düşürmedi, miting planlandığı şekilde devam etti. Konuşmaların ardından Grup KYBELE, Moğollar’dan Taner Öngür ve Grup Bandista’nın müzik dinletisiyle miting sona erdi.
SODAP Ankara’daydı
Mitinge İstanbul’dan katılan SODAP, iki otobüsle Ankara’ya hareket etti. SODAP bileşenlerinden Dayanışmaevleri ve Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası da (BATİS) pankartlarıyla eyleme katıldılar. Dayanışmaevleri eyleme “Zam Zulüm İşkence, İşte AKP” yazılı pankartla katılırken, BATİS kortejinde işten atılan Günay Yıkama işçileri ve Key Tekstil işçilerinin talepleri öne çıktı. “Yaşasın Sınıf Dayanışması” pankartı ile yürüyen BATİS korteji içinde yer alan Günay Yıkama işçileri “AKP’nin de, Zenginin de Eli Fakirin Cebinde” pankartı açtılar. Atılan Key Tekstil işçileri ise, “İş Ekmek Adalet; Key İşçisi Sokakta, Patronlar Villada” yazılı pankartla yürüdüler.
Yürüyüş boyunca SODAP kortejinde sık sık “İş, Ekmek, Adalet”, “Herkese Ekmek, Herkese İş; Zafere Kadar Direniş”, “Zam Zulüm İşkence, İşte AKP”, “Kavga, Direniş, Zafer; Yaşasın Sosyalizm” sloganları atıldı. Bu arada Dayanışma gazetesinin yeni çıkmış olan Aralık sayısı da emekçilere ulaştırıldı.
Eylemin oldukça uzun ve yorucu geçmesine rağmen SODAP’lılar dönüş yolculuğunda önce eylemi değerlendirdiler, ardından farklı örgütlenme alanlarından gelen eylemciler, yaşanan krizin kendi gündelik yaşamlarına nasıl yansıdığını birbirleriyle paylaştılar. Yolculuk İstanbul’a kadar şarkı ve marşlarla devam etti.