Key İşçisi Üç Aylık Maaşını Aldı, Şimdi Markanın Peşinde
“Ya Adalet Ya Kıyamet!”
Üç yıl önce üç aylık ücretleri ödenmeden işten atılan Key Tekstil işçileri, Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) öncülüğünde yürüttükleri mücadele sonucunda maaşlarını ücret garanti fonundan aldı. Geri kalan hakları için, Key Tekstil patronu Mustafa Kutay ve işten atıldıkları son güne kadar hiç durmadan ürettikleri OASİS markasına karşı mücadele sürüyor.
İşçiler ve Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası temsilcileri, 1 Haziran Çarşamba günü saat 11.00’de OASİS markasının Türkiye’deki acentelerinden Mitra Tekstil firmasına hacze gitti. Özel güvenlik ve polis engeliyle karşılaşan işçiler, eylemlerini kararlılıkla sürdürdü. İşçilerin eylemi, Mustafa Kutay’ın iş hayatına devam ettiği Deteks firması önünde de devam etti. Eylem boyunca, “OASİS Sömürü Satıyor”, “Direne Direne Kazanacağız”, “İş Ekmek Adalet”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek”, “Ya Adalet Ya Kıyamet”, “Bir Daha, Bir Daha Geleceğiz” sloganları atıldı.
“OASİS Sömürü Satıyor!”
OASİS markasının Türkiye’deki acentelerinden Mitra Tekstil’in Eyüp Göktürk’deki merkezinde bir araya gelen ve binaya girmek isteye işçiler, işyeri güvenliği ve polis tarafından durduruldu. Polis tarafından, yapılanın suç olduğu söylenerek işçiler gözaltına alınmakla tehdit edildi. İşçilerin kararlı tutumu işverene geri adım attırdı ve Mitra yetkilileri temsilcilerle görüşmeyi kabul etti.
Daha önce “sizinle hiçbir ilgim yok” diyen Mitra yetkilisi, yapılan görüşmede işçileri tanıdığını kabul etti ve alacaklarının ödenmesi konusunda OASİS ve Key Tekstil yetkilileri ile görüşeceklerini dile getirdi. Görüşmenin ardından Mitra Tekstil önünde Key Tekstil işçisi Şengül Göktaş tarafından basın açıklaması yapıldı. Göktaş şunları söyledi:
“Kutay başka kişiler üstüne kurduğu firmalarda sömürüye devam ediyor”
“Patronumuz Mustafa Kutay bizi izne gönderip fabrikayı kaçırmak istedi. Patronu suçüstü yakaladığımız halde iş yerimizden polis copuyla, gaz sıkılarak dışarı atıldık. Üç aylık maaşlarımızı, sosyal haklarımızı gasp edenlere ise devlet sahip çıktı.”
İşten atıldıktan sonra işçilerin hayatının alt üst olduğunu, evine haciz gelenlerin, çocuğu üniversite kazandığı halde gönderemeyenlerin, eşinden boşanma noktasına gelenlerin olduğunu belirten Göktaş, “emeğimizi sömürenler ise hiçbir şey kaybetmedi, markalar üretime devam ediyor, patronumuz Kutay başka kişiler üstüne kurduğu firmalarda sömürüye devam ediyor” dedi.
Göktaş açıklamaya şöyle devam etti:
“Bizler bugün buradayız çünkü Mustafa Kutay gibi acente Mitra ve son güne kadar ürettiğimiz OASİS markası da haklarımızı gasp ettiler. Şimdiye kadar BATİS aracılığıyla OASİS yetkililerine defalarca uğradığımız hak gaspından kendilerinin sorumlu olduğunu anlattık. OASİS, ağzımıza bir parmak bal çalarak bizi kandırmak istedi. Bizim için bir şeyler yapıyormuş gibi davranıp esasında başkalarının gözünü boyamak istedi. Kanmadık. Sorumluluğu krizin üstüne attılar. Bizi perişan edenin kriz olduğunu söylediler.”
“Hangi etik kuralınızda yazıyor?”
Şengül Göktaş açıklamasının sonunda şunları söyledi: “Yaşadığımız yıkımın gerekçesi olarak bize krizi işaret eden OASİS yetkililerine bir kez de buradan sesleniyoruz. Gece gündüz kölece çalıştırılırken, haklarımız gasp edilirken, ücretlerimiz ödenmezken siz neredeydiniz? Karşılığı ödenmemiş bu ürünleri kabul etmek hangi “etik kuralınız”da yazıyor! “Temiz Giyim”, “Adil Emek” masalına karnımız tok. Buradan bütün dünyaya haykırıyoruz. OASİS yaptırdığı üretimin bedelini ödememekte, köle emeği kullanmaktadır. Biz emeği yağmalanan işçiler bütün dünyanın bunu öğrenmesi için ne gerekiyorsa yapmaya kararlıyız. Haklarımızı kimseye yedirmeyeceğiz. Sağır sultan olmasa da, kör, sağır, dilsiz devlet duysun ki, ya adalet ya kıyamet!”
Eylem Deteks Önünde Devam Etti
Direnişçi işçiler, Key Tekstil patronunun üretime devam ettiği Haramidere’deki Deteks binasına geçerek eylemlerine burada da devam etti.
Mahkemeleri kazandıklarını, ancak haklarını alamadıklarını söyleyen işçiler, “Haklarımızı alıncaya kadar patronun peşini bırakmayacağız, siparişlerine engel olacağız, ona rahat yok!” dedi. İşçiler, “bir daha, bir daha geleceğiz” sloganlarıyla gün boyu süren eylemlerine son verdi.