Direnen Bross Tekstil işçileri ve BATİS, haklarını kazanmak için, Kadıköy’deki Benetton önünde eylem düzenledi. Keyfi gözaltılar, baskı, mobbing ve sömürüyü protesto eden direniş, Çerkezköy’ü aşıp İstanbul’a taşarken SODAP ve Dayanışmaevleri de eyleme destek verdi. Basın açıklamasında sendika temsilcisi ve direnişçi işçiler söz alırken direnişin talepleri sıralandı.
Direnen Bross Tekstil işçileri, taleplerini dile getirmek, haklarını kazanmak ve keyfi gözaltılara karşı durmak için 21 Şubat saat:18.00’de Kadıköy’de yürüyüş düzenledi. Mehmet Ayvalıtaş Parkı’ndan başlayarak Bahariye Caddesi’ne doğru, “İşten atmak yasaklansın” ve “İş güvenliği istiyoruz” yazılı pankartla yürüyüşe geçen kitle Benetton mağazası önüne kadar sloganlarla geldi. Yürüyüşte “Bross Tekstil işçisi yalnız değildir”, “Sendika düşmanı Bross patronu”, “Benetton alma, direnişe destek ol” sloganları atıldı. Aynı esnada bildiriler dağıtılarak direnişe destek çağrısı yapıldı. Yine yürüyüşte, Bross Tekstil’in sömürüsüne ortak olan Benetton dışında H&M, LCW ve Happy firmaları da protesto edildi ve mağaza önünde basın açıklaması okundu. Duvarlara ve Benetton mağazasının camlarına etiketler yapıştırılarak firma teşhir edildi.
“Bu direniş, iş cinayetlerinde ölmek istemeyenlerin direnişidir.”
Benetton önünde yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“…İş güvenliği patronların insafına ve devletin sermayeyi koruyan tavrına bırakılmayacak kadar önemli olduğunu diğer işçi arkadaşlarımıza da anlattık. Bunun bedeli işten atılmak oldu… H&M, BENETTON, LCW, HAPPY gibi markalarda içerdeki sömürüye, iş güvenliğinden yoksun çalışma koşullarına ses çıkarmadığı gibi örgütlenme hakkının engellenmesine de ses çıkarmıyorlar. Sermaye devlet iş birliği devam ediyor. Markalar yaptıklarını iddia ettikleri denetimlerde işçilere soru bile sorma zahmetine girmeden, hiçbir işçi bize gelmedi diyerek sorumlulukları üstlerinden atıyorlar… Bu direniş iş cinayetlerinde ölmek istemeyen, sömürüye hayır diyen bütün işçilerin direnişidir. Bu sebeple tüm işçileri, işsizleri, sendikaları, siyasi partileri, dernekleri, emek örgütlerini, avukatları, iş güvenliği uzmanlarını, emek sorunlarıyla boğuşan tüm kesimleri direnişine destek olmaya çağırıyoruz…
Bross Tekstil direnişinin talepleri şunlardır:
1- İşten atılan işçiler koşulsuz şartsız işe geri alınsın.
2- İşyerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği ihlallerine derhal son verilsin, tüm tedbirlerin yerine getirileceğine dair işveren protokol imzalasın ve güvence versin.
3- İşyerinde iş güvenliği kurulu aktifleştirilsin ve işçi temsilci sayısı artırılarak temsilcileri işçilerin seçmesi sağlansın.
4- İşyerinde özellikle kadın işçiler ve tüm işçiler üzerindeki baskı, taciz, küfür son bulsun.
5- İşyerinde kayıt dışı ödemeye son verilsin. Tüm ücretler SGK’ya bildirilsin.
6- Sendikasızlaştırma, sendikayı karalama politikasından vazgeçilmelidir. Sendika tanınmalıdır.”
Markalar Sömürü Satıyor
Basın metniyle direnişin talepleri sıralandıktan sonra BATİS temsilcisi Fahri Koçan şunları söyledi:
“Burada Bross Tekstil’de yaşanan yasa ihlallerini protesto etmek üzerine bulunuyoruz. Yaşanan iş güvenliği ihlallerinden, Bross patronunun yanı sıra Bross işçilerinin ürettiği ürünleri satan diğer markalar da suçludur. Bu konuda Benetton ile görüşme talebi istedik, talebimiz reddedildi. Biz de bunun üzerine protesto hakkımızı kullanarak ve ‘Bross tekstilde yaşanan yasa ihlallerine kayıtsız kalamazsınız. Aksi halde sizi ve diğer markaları teşhir etmeye devam edeceğiz.’ diyerek patronları tekrar uyarmak istedik.”
Ardından söz alan direnişçi işçi Lokman Tekin’de şöyle konuştu:
“Fabrikada olan hak ihlallerini, baskı mobbing taciz ve küfür olaylarını kabullenemeyip sendikal mücadele yürütmeye karar verdim. Sendikaya üye olup ihtarname gönderdik. İhtarnameden sonra bizi işten çıkardılar. Kıdem ve ihbar tazminatımı ödemediler. Zaten mesai ücretlerimi de ödememişlerdi. İşime dönmek istiyor ve bu tip hak ihlallerinin son bulmasını umuyorum.”
Yürüyüşe, halkın yanı sıra SODAP, Dayanışmaevleri, Kaldıraç ve metal işçileri de destek verdi. “Zafer, direnen emekçinin olacak”, “Yaşasın sınıf dayanışması” ve “Ya adalet ya kıyamet” sloganları atılarak eylem sonlandırıldı.