Dayanışmaevleri üyeleri 1 Mart Pazar günü AMATEM’e düzenledikleri yürüyüşle uyuşturucu kullanımındaki artışı ve tedavi merkezilerinin yetersizliğini protesto etti.
Türkiye ‘de uyuşturucu kullanımı ve bağımlılık 2014 yılında yüzde 17 , bonzai kullanımı ise yüzde 38’lere tırmanmış durumda. 2014 yılında 684 kişi doğrudan ya da dolaylı olarak uyuşturucudan yaşamını yitirmiş. Üstelik bunlardan biri 13 yaşında bir çocuk.
Sistemin çürüten, yok sayan, ezen her türlü şiddetine karşı yoksulların sesi olarak örgütlenen Dayanışmaevleri , “Toplumsal Çürümeye ve Uyuşturucuya Karşı Halk Savunmasını Örelim” kampanyası kapsamında AMATEM’e yürüyüş düzenledi. Bahçelievler Metrobüs Durağı’nda buluşan Dayanışamevleri üyeleri Bakırköy Devlet Hastanesi kampüsünde yer alan uyuşturucu tedavi merkezine kadar sloganlarla yürüdü. Hastaların rahatsız olmaması ve ambulans girişlerini engellememek için kampüs girişinde basın açıklaması yapıldı. Bekleyen ve eylemi izleyenlere uyuşturucuya karşı bilgilendirme broşürleri dağıtıldı.
Eylem boyunca “Saraylara değil sağlığa bütçe istiyoruz”, “AMATEM yetersiz. Gençler ölüyor.”, “Uyuşturucuya karşı mahalleni koru” Sloganları atıldı.
Yapılan açıklamada, “Artık yaşadığımız mahallelerde gençlerin ölü bedenlerini toplar hale geldik. Bu sorununu muhataplarından biri olan devlet ne önleyici ne de tedavi edici hiçbir adım atmıyor. AMATEM’e yapılan başvurulara 6 ay 1 yıl sonrasına randevu veriliyor. Kapasitesi yeterli değil ve devlet bu konuda bir öncelikli politika yürütmüyor.
Bağımlılar özel hastanelerin ve rehabilitasyon merkezlerinin insafına bırakılmış durumdadır. 3-4 bin lirası olmayan tedavi olamamaktadır. Devletin uyuşturucu kullanımını, yaygınlaşmasını önleyici çalışmaları ise yoktur. Devletin tüm sağlık kurumlarıyla derhal bu konuda politika oluşturmasını, hastanelerde madde bağımlılığına dair birimleri kurmasın, bağımlılığın ilerlememesi için tedavi-müdahale araçları geliştirmesini, talep ediyoruz. “ denildi.
Açıklamada “Peki gençlerimiz, bonzai illeti ile dirhem dirhem ölüme gönderilirken elimiz kolumuz bağlı mı oturacağız? Uyuşturucu çeteleri çocuklarımızı, mahallemizi, büyük bir kuşatma ile sarıyorken, ah ederek vah ederek bekleyecek miyiz? Bizler olup biteni izlemek ve beklemek yerine, çok daha geç olmadan birleşip sorunlarımıza kendi ellerimizle çare aramalıyız” denilerek örgütlenme çağrısı yapıldı.