Çağdaş Sanat Atölyesi, 9 Temmuz Pazar günü düzenlediği dayanışma kahvaltısı etkinliği ile sanatsal faaliyetlerinin startını verdi. Harbiye Palmiye Kır Bahçesi’nde düzenlenen dayanışma kahvaltısına Antakyalı sinema ve tiyatro sanatçılarından Barış ATAY ve Asena GİRİŞKEN katılarak destek oldular.
Tiyatral sunumunu Mesreh El Emel Arapça Tiyatro Grubu’nun yaptığı dayanışma kahvaltısına şiirleriyle Diğer Sokak Tiyatrosu eşlik etti. Hem Arapça hem de Türkçe sunum yapıldı, Arapça ve Türkçe şiirler de okundu.
Dayanışma kahvaltısına destek sunan tiyatro sanatçısı Asena GİRİŞKEN, söz alarak, tiyatrocu olmak için çok çaba sarf ettiğini, çok emek verdiğini ve tiyatronun aslında çok zor bir sanat dalı olduğunu ifade ederek en büyük desteği ailesinden aldığını söyledi. Asena GİRİŞKEN sözlerine şöyle devam etti: “Tiyatro yapabilmek için, insanın bir derdi olmalı. Örneğin, Mesreh El Emel’in bir derdi var: Kadın bakış açısıyla oyunlar yazmak, oynamak, kadın sorunlarını dile getirmek. Bu nedenle 10 yıldır uğraşıyor, emek veriyor, vazgeçmiyor ve kadın bakış açısıyla oyunlar sergiliyor. İyi ki Mesreh El Emel var, iyi ki kadın bakış açısıyla sanat yapıyor.”
Ardından söz alan sinema ve tiyatro sanatçısı Barış ATAY öncelikle 123 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’yı selamladı. Sözlerine şöyle devam etti: “Çağdaş Sanat Atölyesi’nin benim açımdan şöyle bir önemi var: Bizim gibi küçük şehirlerde bu tür sanatsal faaliyetler ne yazık ki aileler tarafından desteklenmiyor. Benim yaşıtlarım hatırlayacaktır, birçok sanat dalıyla uğraşmak istemişlerdir ama aileleri desteklememiştir. Çocukların sanatla uğraşmasını sağlamak, aslında ailenin görevidir. Çocuğun sanatla uğraşması, özgüveni açısından, insan ilişkileri açısından, topluma duyarlılığı artırmak açısından önemlidir. Ayrıca sanata sadece bir hobi olarak bakılmamalıdır. İlerde yapabilecekleri çok ciddi bir meslek olarak da bakılmalıdır. Bu yüzden çocuklarınızı Çağdaş Sanat Atölyesi’ne göndermenizi şiddetle tavsiye ediyorum. Bu çocuğunuzun sizinle olan iletişimini geliştirebileceği gibi, kendi arkadaşlarıyla olan iletişimine de çok büyük katkısı olacaktır. Bu tür sanatsal faaliyetleri desteklemek zorundayız ki şu an iktidarın söylediği gibi, ‘biz kültürel ve sanatsal iktidarı bir türlü ele geçiremedik.’ diye hayıflanmalarının önüne geçebilelim. Çünkü iktidarın asıl hedefi, kültürel ve sanatsal alanlara kendi yandaşlarını getirip sanatı toptan yok etmektir.”
Barış ATAY, daha önce Antakya’da faaliyet yürüten Çağdaş Sanat Atölyesi’nin yabancısı olmadığını ve etkinliklerine katıldığını ifade ederek yeniden sanatsal faaliyetlere başlayacak olan ÇSA’yı herkesin desteklemesi gerektiğini söyledi.
Dayanışma kahvaltısı, misafirlerin şiirlerini okumalarının ardından sonlandırıldı.