BATİS’ten Taşeron Sistemine Karşı Eylem
İstanbul Esenyurt’ta bulunan Örma Tekstil fabrikası önünde 26 Ocak günü Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası (BATİS) Bülteni dağıtan sendika üyelerine fabrika yetkililerinin saldırması sonucu iki sendika üyesi yaralanmıştı.
28 Ocak Cuma günü sabah saatlerinde fabrika önünde tekrar bir araya gelen BATİS üyeleri, “Örma’da Taşeron Sistemine Son” yazılı bir pankart açtı. BATİS’liler sendika bültenlerini işçilere dağıttıktan sonra yaptıkları basın açıklamasıyla Örma Tekstil firması hakkında suç duyurusunda bulundu. Eylemde, “İş, Ekmek, Adalet”, “Sendika Hakkımız Engellenemez”, “Herkese Ekmek, Herkese İş; Zafere Karşı Direniş”, “Örgütlen, Dayanış, Güvenceli Çalış”, “Yaşasın İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği” sloganları atıldı. İşçilerin ilgiyle izlediği eylemde çok sayıda sivil ve resmi polisin önlem aldığı görüldü. BATİS Temsilcisi Ersin Çatalkaya yaptığı açıklamada “Örma’da taşeron sistemini kaldırana kadar işçilerle beraber mücadele yürüteceğiz” dedi. Çatalkaya şunları söyledi:
“Baskılar bizi yıldıramaz”
“İki yıl önce Örma taşeronu Gizem Tekstil firması 180 işçisini işten attıktan sonra kayıplara karışmıştı. Sendikamıza başvuran işçiler bir yandan hukuki süreç başlatmış, diğer yandan da Örma Tekstil önünde eylemler yapmıştı. İki yıl sonra mahkeme kazanımla sonuçlandı ve Örma Tekstil’in asıl işveren olduğu mahkemece de tescil edilmiş oldu. İki gün önce BATİS olarak bu bilgiyi işçilere ulaştırmak, işçileri bilgilendirmek üzere bültenlerimizi dağıtmak için buraya geldiğimizde fabrika yetkililerinin saldırısına uğradık. Fakat baskılar bizi yıldıramaz. Örma’da taşeron sistemini kaldırana kadar işçilerle beraber mücadele yürüteceğiz.”
“Taşeron sistemini kaldırmak bizim elimizde”
Basın açıklamasının ardından işçilere seslenen bir BATİS üyesi ise şunları söyledi: “ İşçi arkadaşlar Örma’da taşeron sistemini kaldırmak bizim elimizde. Birleşerek, dayanışarak, örgütlenerek Örma’da yaşanan bu hukuksuzluğa son verebiliriz. İşten atılmalara, güvencesiz, kayıtsız ucuz işçi çalıştırmaya, uzun iş saatlerine, sabahlamalara son verebiliriz. Yeter ki birleşelim, örgütlenelim.”
Örma Tekstil çatısı altında bulunan 20 taşeron firmada, başta H&M olmak üzere dünyaca ünlü markalara üretim yapılmakta ve ucuz, kayıtsız, güvencesiz işçi çalıştırılmaktadır.