Türkiye-İsrail Enerji Projeleri’ne One-Minute Kim Diyecek?
Mehmet ÖZGÜR
1 Haziran 2010
Türkiye-İsrail Çoklu Boru Hattı Projesi öyle kapsamlı bir proje ki bu proje ile Rusya, Azerbeycan ve Irak’tan gelen boru hatlarının tümü İsrail’e uzatılıyor. Bunlar yanında su, elektrik ve iletişim bağlantıları da yapılması planlanıyor. Tüm bunlar Enerji Bakanlığı faaliyet raporlarında açıkça ifade edilmiş.
BTC Ham Petrol Boru Hattı, Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı ve Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesiyle Ceyhan’a ulaşacak petrolün, ve yine Mavi Akım II Projesi ve Irak-Türkiye Doğalgaz Boru Hattı Projesiyle Ceyhan’a gelecek doğalgazın Akdeniz’in altına yapılacak çoklu bir boru hattı sistemiyle (petrol, doğalgaz, su boru hatlarına ilaveten elektrik ve fiber optik kablo) İsrail’e (Ashkelon) ulaştırılması amaçlanıyor. (Enerji Bakanlığı 2009 Faaliyet Raporu, Nisan 2010)
Bakanlık raporu şöyle devam ediyor: “Ceyhan- Ashkelon(İsrail) arasındaki mesafe yaklaşık 600 km olup, uluslararası sulardan geçmesi planlanan proje ile yılda 30 milyon ton petrol, 6 milyar m³ doğalgaz, 600 milyon m³ su ve 4.200 GWh elektriğin nakledilmesi mümkün olacaktır. Söz konusu boru hatları bağlantıları yapıldığı takdirde Irak, Azeri ve Kazak petrollerinin Çin ve Hindistan gibi doğu pazarlarına hızlı bir şekilde ve yüksek kapasiteyle ulaştırılması sağlanacaktır. Bakalığımız ve İsrail Enerji Bakanlığı, iki ülke arasında çoklu boru hatlarının tesis edilmesine ilişkin proje üzerindeki çalışmalarına devam etmektedirler.”
Türkiye’nin Kullandığı Petrol Kadar Petrol İsrail’e Gönderilebilecek
Projenin boyutu ile ilgili fikir vermek için sadece şunu söyleyelim, “boru hattıyla verilebilecek yılda 30 milyon ton petrol Türkiye’nin yılda kullandığı petrol miktarına eşittir.” “One Minute” diyenlerin bu devasa projeye evet demeleri, Davos dönüşü hiçbirşey olmamış gibi Enerji Bakanlığı’nın bu projeye devam etmesi çelişki değil midir?
Bu proje başbakan Erdoğan’ın “One Minute” çıkışı sonrası da devam ederken, askeri işbirlikleri, özel şirketlerin enerji ve askeri alanlar başta olmak üzere sayısız projesi hiçbir biçimde engellenmedi. İsrail’in birkaç gün önce Gazze’ye yardım götüren gemilere kanlı saldırısından sonra bile alınan geçici tedbirler arasında sermayedarların, açgözlü emperyalist şirketlerin ve tabi ki İsrail’in çok önem verdiği bu projeden hiç bahsedilmiyor.
İsrail’i hem Rusya’ya, Irak’a ve Azerbeycan’a bağlayacak, hem de Türkiye ile su elektrik, iletişim bağlantısı oluşturacak bu devasa proje iptal edilecek mi, ya da çalışmalar rafa kaldırılacak mı? İktidar temsil ettiği mütahitleri, kapitalist şirketleri, çok uluslu sermayenin çıkarlarını bir kenara bırakabilecek mi ve yalnızlaşan İsrail’in daha da yalıtılmasını sağlayacak mı? Mücadelemiz kapitalizm ve emperyalizmin şekillendirdiği para ve çıkar dünyasını deşifre edecek şekilde, halkların kardeşliği halkların gerçek çıkarları temelinde olursa, milliyetçi, ırkçı söylemleri engellemek, sürecin Yahudi düşmanlığı temelinde ilerlemesini engellemek mümkün olabilir.