Parkın geçmişi ve yeşillendirme projesinin yürütümü ile ilgili Okmeydanı Dayanışmaevi’nden O. Korkmaz’a bağlanıyoruz…
Bu park eskiden nasıldı?
Park, 1960’dan 2010’a kadar Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bağlıydı. Parkta ağaçların sulanması için su vanası vardı. Dostlar kıraathanesinin sahibi Hasan Köse parkı suluyordu. İnsanlar kadın erkek, yaşlı çocuk parkta vakit geçirip nefes alabiliyordu. 2010’da vanadaki suyu kestiler. Bu yüzden yeşil alan kurudu. Biz Okmeydanı Dayanışmaevi olarak parkı kendi imkanlarımızla suladık, parka sahip çıkmaya çalıştık. Ama park genel olarak bakımsız kaldı. Işıklandırma sorunu da vardı.
Ağustos 2011’de neden bu parkta nöbet tutuldu?
Uyuşturucu çeteleri parkın bu durumundan faydalanarak burada satış yapmaya başladılar. 2011 yılında parkın etrafında oturan aileler ve esnaflar Dayanışmaevine başvurarak parkta yaşanan sıkıntıları dile getirdiler. Bizden parkın temizlenmesini istediler. Çünkü Okmeydanı devrimci geleneği olan ve bu tip unsurların devrimcilerden çekindiği bir mahalle. Bizde ilk olarak bunları devrimci yöntemlerle uzaklaştırma fikri oluştu. Sonra yaptığımız toplantılarda halkı bu sürece katmamız gerektiğini düşündük. Çünkü ancak bu şekilde olduğunda meselenin kalıcı bir şekilde çözüleceğini düşündük. Halka toplantı çağrısı yaptık. Toplantıda parkın temizlenmesi ve ışıklandırma için talepte bulunmak üzere muhtarla görüşme kararı çıktı. Esnaflarla birlikte muhtarla görüştük ama bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine parkı sahiplenmek ve temizlemek için parkta geceli gündüzlü nöbet tutma kararı aldık ve “Halkın Nöbet Çadırını kurduk. Çadırımızda her akşam film gösterimi yaptık. Cumartesi ve Pazar günü halk toplantıları yapıldı. Bu toplantılar parkın durumu, nasıl düzenleneceği, uyuşturucu ve yozlaşma gündemli yapıldı. Bu arada parkın yanındaki internet cafenin uyuşturucu satışına göz yumduğu tespit edildi. Meselenin çözümü için mahalle halkının ve esnafın katılımıyla halk mahkemesi kuruldu. İnternet cafe sahibi halk mahkemesine çağrıldı. Mahkeme uyarı amaçlı olarak internet cafeye 1 hafta kapatma cezası verdi. Aslında bizim önerimiz cafenin tamamen kapatılması yönlü idi ama halk mahkemesi böyle karar verdi.
Bu arada uyuşturucu çetelerinin durumu neydi?
Bizler halkla parkta nöbet tutarken her akşam Direnişçi Gençlik öncülüğünde bölgede asayiş sağlandı. Uyuşturucu çetelerine karşı yönelimler gerçekleşti. Direnişçi Gençliğin yönelimleri sonucunda uyuşturucu çetesinin başındaki Şerif denen kişi Halkın Nöbet Çadırına teslim olmak zorunda kaldı. Yaklaşık 200 kişini önünde özür diledi, bir daha bu tarz işler yapmayacağını söyledi. Bu şahsa halk tarafından 2 ay mahalleye girmeme cezası verildi. 4 gün süren çadır eyleminin başarıyla sonuçlanmasının ardından bir halk yürüyüşüyle bu süreç tamamlandı.
Sonra park nasıl betonlaştırıldı?
Bu deneyimden sonra belediye parkı yeniliyoruz diye düzenlemeye başladı, dozerleri getirdi. Biz de halkla birlikte dozerlerin önüne geçtik, ne oluyor diye sorduk. Onlar da burayı park yapacağız dediler, önümüze projeyi koydular. Projede parkın etrafı ağaçlarla örülü, iki kapılı görünüyordu, daha çok yeşil alan görünüyordu. Biz projeye ikna olduk, dozerlerin önünden çekildik. Ancak belediye gösterdiği projeyi uygulamadı, halkı kandırdı. Yeşil alanı yok etti, parkı bir beton yığınına çevirdi. Parkı bir meydana dönüştürdü.
Parka “Mehmet Ayvalıtaş Parkı” ismi verilmesi fikri nasıl gelişti?
2013’te Gezi’de ağaçlara sahip çıkan gençler yaşamlarına sahip çıktılar; kentin talanına, yaşamlarına faşizanca müdahaleye karşı isyan ettiler ve yaşamlarını yitirdiler. O süreç insanların çevreyle kurduğu ilişkide bir bilinçlenme yarattı. Gezi’den aldığımız ruh ve bilinçle bu parka Mehmet Ayvalıtaş’ın ismini vererek tekrar yeşillendirme kararı aldık.
Bu süreci nasıl örgütlediniz, neler yaptınız?
Bu süreci mahalle halkıyla birlikte örgütledik. Parkın etrafındaki esnaflarla görüştük. Çakmakköy Derneğiyle görüştük. Desteklerini aldık. Fidanlıklardan fidanlar alıp parkı tekrar yeşillendirdik. Parkın yeniden düzenlenmesi projesi kapsamında insanların rahatça oturacağı çardaklar yapılacak. Mahalle muhtarıyla bu konuda görüşüldü, söz alındı. Onlar yapmasa da biz halkla birlikte yapacağız. Parkın kullanımı ile ilgili bir sorun da bu haliyle parka kadınların girmeyi tercih etmemeleri. Çünkü parkın üst tarafında kahvehaneler var. Çardakları parkın alt kısmına yaparak kadınların da rahatça parktan faydalanmalarını sağlamayı planlıyoruz.