Koyun postlu kurt kim derseniz, Lenin Moreno.
Lenin Moreno kimdi derseniz, Ekvador Devlet Başkanı.
Peki bunları kim söylüyor? Ekvador eski devlet başkanı Correa.
Peki ne var bunda? Şimdi devlet adamları birbilerine olmadık laflar etmiyorlar mı? Kurt demiş, kuzu demiş ne olur? Öyle de burada söz konusu olan bir halkın kurtlar tarafından yenmesidir.
Lenin, Correa’nin 2017 başkanlık seçimlerinde başkanlığa aday gösterdiği adamdır. Lenin yıllarca Correa’ya başbakanlık yapmış, sağ kolu olmuştur. Correa’a 10 yıl Ekvador’a başkanlık yaptıktan sonra Lenin’i aday olarak gösterdi ve onun seçilmesi için kan ter döktü. Ve şimdi Lenin’i kendisini, vatanını aldatmakla, koyun postu giymiş bir kurt olmakla suçluyor.
Olay önemlidir. Correa bir Vatandaş Devrimi yaptı ve ülkesini kıtada sol kanada oturttu. Bu ülkeyi de Lenin’e emanet etti. Oysa şimdi Lenin iktidar olalı beri aldığı kararlar ile Ekvador’u tekrar sağa, ABD yörüngesine, parababalarının rotasına doğru çekiyor. Olay yanlız ülke açısından değil tüm Latin Amerika solu açısından önemli bir gelişmedir.
Lenin nasıl kurt olmuştur?
Daha ilk haftada koltuğa oturur oturmaz Correa’ı bürosuna gizli kamera yerleştirip yaptıklarını cep telefonunundan an be an izlemekle suçladı. Ama bunu kanıtlayamadı.
İkinci olarak Kasım başında çıkan belgelerden anlaşılıyor ki başkanlığının ilk günlerinde Trump’ın para aklamakla kendisine 10 kez dava açılmış adamı, Manafort ve Çinli yetkililerle gizli toplantılar yapıp onlarla devlet elektrik şirketinin özelleştirmesi konusunu görüşmüş.
Correa, iktidarı sırasında boyalı basının tarafsız olamayacağını, zengin iş adamlarının çıkarlarını savunduklarını söyleyip “Haberleşme Yasası” ile basın özgürlüğüne bazı kısıtlamalar getirmişti. Lenin bu maddeleri değiştiriyor. O nedenle olsa gerekte son yapılan kamuoyu yoklamalarında halkın %80 desteğini almış görünüyor.
Lenin, Correa’nın ülke dış borçlarında oynamalar yaparak az gösterdiğini ilan etti. Ülke dış borcu petrol fiyatları ve ihracattaki düşmeler nedeniyle yükseldi bahanesi ile iş adamlarına birtakım teşvikler getirme kararı aldı. İş çevrelerinden alınan vergileri indiriyor hatta yer yer muafiyetler tanıyor. Correa döneminde kaçan kara paraları geri getirmek için de iş çevrelerine birtakım aflar çıkartıyor. Bunları yaparken de sosyal harcamaları kısma kararı verdi. Aksini iddia etse bile Correa’nın kaldırdığı kemer sıkma politikalarını ülkeye yeniden getirecektir.
Üyesi olduğu Correa Partisi Alianza Pais (Vatan İttifakı) kendisini iş çevreleri ile ittifak kurmakla suçlayınca da onlara cephe aldı. Correa taraftarı olan Başbakan Glas’ı Correa döneminde rüşvet almakla suçlayıp görevinden alıp sonra hapse attırdı. Bir kanıt olmadığından parti disiplin kurulunun itirazlarına rağmen hapisten çıkartmıyor. Ayrıca Correa döneminde daha çok yolsuzluk olduğunu söyleyip başkalarını da mahkemeye çıkartmakla tehdit ediyor. Yeni kendi partisinin altını kazıyor, muhaliflerini içeri tıkıyor.
Vatan İttifakı partisi Leninciler ve Correacılar olarak ikiye bölünmüştür. Lenin bu durumda halkı kendi cephesine çekmek ve muhaliflerini silmek için ekim başında halk oylamasına gitme kararı alır. Yanına çektiği boyalı basın ile kazanacağı düşüncesindedir. Oylamada halka 7 soru sorulacaktır. Bunların arasında üç tanesi direkt Correa ile savaş anlamındadır. Diğerleri ise oy toplama amaçlıdır.
Halka sorulacak sorulardan biri direkt Correa’yı silmek için planlanmıştır. Halka “Başkanlık seçim süresine sınırlama getirilsin mi?” diye sorulacaktır. “Getirilsin” çıkarsa Correa’nın bir daha başkan seçilmesinin önü kesilecektir. İkinci önemli soru yolsuzluktan hüküm giymişlerin siyasi seçilme haklarının ellerinden alınmasıdır. Lenin yargıya kendi yandaşlarını oturtup karşısındakileri rüşvet ile suçlayıp, siyasetten silecektir. Üçüncüsü ile de ayağına bağ olan Correa’nın kurduğu Vatandaş Konseyini dağıtmaktır. Correa bu konsey ile halkların sesini duyurması amacı güdüyordu. Lenin bu konseyi de kaldırmak, halkın sesini kesmek istiyor.
Halk oylaması kararı Anayasa Mahkemesi’nin onayını gerektirmektedir. Birçok halk hareketi ve parti halk oylamasına karşıdırlar. Vatan İttifakı partisi de karşı çıktı ve halkı önümüzdeki günlerde protesto gösterilerine çağırdı.
Lenin’in kuzu postundan sıyrılıp kurtluğunu ya da asıl rengini göstermesi üzerine Vatan İttifakı Parti Başkanı Rivadeneira, Lenin’i Vatandaş Devrimi’ni tehlikeye atmakla, onun programına uymamakla suçlayıp disiplin kuruluna verdi. Ve Lenin partiden ve başkanlıktan atıldı. Parti 3 Aralık’ta bir konvensiyon kararı aldı. Aynı şekilde Lenin de kendi taraftarları ile ayrı bir konvensiyon toplayacağını açıkladı ama daha tarih belirlenmedi.
Tüm bu karışıklıklar içinde 24 Kasım’da Correa Mayıs ayından beri ikamet etmekte olduğu Belçika’dan bavulunu toplayıp ülkesine döndü. Partisini Lenin kurtundan, bir hainden temizleyeceğini açıkladı. Önümüzdeki günler Ekvador halklarının olduğu kadar tüm Latin Amerika halklarının çıkarı açısından önemlidir. Gelişmeler, Latin Amerika’daki ilerici bir iktidarın daha darbe ile gitmesi ile sonuçlanabilir. Ya da aksine Ekvador Vatandaş Devrimi bir başarı kazanıp olaylardan güçlenmiş olarak çıkacaktır.
[button link=”https://www.sodap.org/ayse-tansever-tum-yazilari/” align=”right” font_style=”italic” icon=”momizat-icon-pencil” icon_color=”#ffff00″]Yazarın tüm yazıları..[/button]