Tekirdağ İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi’nin düzenlediği ‘2. Kadın Çalıştay’ı, iş müfettişleri, avukatlar, iş yeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının katılımıyla Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde Halk Eğitimi Merkezi’nde gerçekleşti.
‘Kadın İşçiler İş Sağlığı ve İş Güvenliğini Konuşuyor’ adlı panelde ilk olarak İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi Üyesi Serpil Kemalbay konuşma gerçekleştirdi. Kemalbay yaptığı konuşmada, 2013 yılında 103’ü kadın en az bin 235 işçinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Çerkezköy, Çorlu ve Lüleburgaz’ın Türkiye’nin son derece önemli sanayi bölgelerinden biri olduğunu kaydeden Kemalbay, “Sermaye sınıfı burada işçilerin alın teri, canı kanı pahasına büyük bir birikim elde etmektedir. Risk analizi yapılmış gibi, sağlık ve güvenlik önlemleri alınmış gibi, acil durum planı yapılmış gibi göstermelik kağıt üzerinde yapılmaktadır” dedi.
Kemalbay, “Egemenlerin maliyetleri artırdığı gerekçesiyle para harcamak istemedikleri bilinen bir gerçektir. Onun içindir ki iş cinayetleri önemsizmiş gibi, doğal bir olaymış gibi, kader, takdir-i ilahi gibi gösterilmektedir. Açıkça ortadadır ki canımızı hayatımızı egemen güçlere teslim edemeyiz. Biz işçiler emekçiler sağlığımızı ve güvenliğimizi kendimiz korumak ve kollamak zorundayız. Bu nedenle Tekirdağ’da yaşayan işçiler, iş güvenliği uzmanları, iş yeri hekimleri, sendikalar, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri olarak bir araya geldik ve Tekirdağ İşçi Sağlığı İş Güvenliği Meclisi’ni kurduk. Herkesi meclisimize katılmaya çağırıyoruz” diye konuştu.
“SATİYE’NİN DAVASI HEPİMİZİN DAVASIDIR”
2013 yılında bölgede 29 kişinin hayatını kaybettiğini ifade eden Kemalbay, “Bu işçilerimizden bir tanesi ise Satiye Gür’dür. Satiye’yi ölüme götüren süreç bellidir. Patronların doymak bilmez kar hırsı, sermayeye ucuz emek gücü sağlamak için üç maymun oynayan yetkililer, insan hayatını hiçe sayan üretim rejimi. Satiye Gür yaşamını yitirmiş ancak hala sorumlular hakkında dava açılmamıştır. Soruşturma savcılıkta bekletilmektedir. Satiye Gür davası önemlidir, ibret alınması gereken bir davadır. Ortada bir iş cinayeti olduğu halde esrarengiz, polisiye bir vaka varmış gibi suçlular başka yerlerde aranmaktadır. Bu iş cinayetinden sorumlu olan yetkililer hakkında dosyada herhangi bir araştırma olmadığı görülmüştür. Tekirdağ İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi olarak ve İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kadın Meclisi olarak bu iş cinayetinin üstünün örtülmesine müsaade etmeyeceğiz. ‘Satiye’nin hayatı hepimizin hayatı’, ‘Satiye’nin davası hepimizin davasıdır’” dedi.
Konuşmaların ardından çalıştayda ‘Evde, işte çalışıyoruz, sağlığımızdan olmak istemiyoruz’ teması işlendi. Programda Sevda Karaca, İş Sağlığı-İşyerimi Hekimi Filiz Yayla, mühendis Arzu Ağuzkurt Doğan, Sendikal Güç Birliği Platformu’ndan Necle Akgökçe, İş Müfettişi Zuhal Kesici, Hukukçular Sevgi Evren ve Yıldız Under, Disk’ten yetkili Özge Yurtdaş, iş sağlığı ve iş güvenliği, Sendikal Güç Birliği Platformu ve hukuk hakkında bilgilendir