HDK Emek Komisyonu, 21-22 Şubat tarihleri arasında iki gün süren programda iktisadi ve toplumsal açıdan işçi sağlığı ve iş güvenliği, meslek hastalıkları, İSİG alanında haklar ve sorumluluklar, iş cinayetleri ve İSİG açısından kadın emeği konuları ele alındı.
HDK Emek Komisyonu, Türkiye’de yaşanan iş cinayetleri, kadın emeğinin sömürüsü, meslek hastalıkları gibi konulardaki sorunları tartışmak hem de bu sorunları daha görünür kılmak üzere, 21-22 Şubat’ta Altunizade’deki Petrol-İş Sendikası’nda bir çalıştay düzenledi. Çalıştaya, HDP milletvekilleriyle birlikte BATİS, Deriteks ve TTB’de katıldı. İki gün süren programda iktisadi ve toplumsal açıdan işçi sağlığı ve iş güvenliği, meslek hastalıkları, İSİG alanında haklar ve sorumluluklar, iş cinayetleri ve İSİG açısından kadın emeği konuları ele alındı.
Çalıştay, iş cinayetlerinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başladı. Ardından HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, İSİG hakkında konuşmalar yaparak sendikal mücadelenin gerekliliğine vurgu yaptı ve yasaların yeterli olmadığını, iktidarın bu alandaki politikalarına karşı birleşik mücadelenin önemli olduğunu ifade etti. Bu konuşmalardan sonra HDK Emek Meclisi’nin “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Emek Ödülleri” verildi. Emek Ödülleri kapsamında İmece Ev İşçileri Sendikası kurucularından Minire İnal’a plaketini, HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü sundu. Minire İnal ödülünü; İmece Ev İşçileri Sendikası, tüm ev işçileri ve Kobani’de direnen kadınlara armağan ettiğini söyledi. Daha sonra da oturumlar başladı. Belirlenen alanlarda sunumlar yapıldı. Sunumların listesi ve vurgu yapılan alanlar ise şöyle:
-İktisadi ve Toplumsal Açıdan İSİG
Öğr. Gör. Aslı Odman’ın sunumunda devlet ve şirketlerin organik bağlantısı ele alındı. İş yerlerinin düşük yoğunluklu bir çalışma ortamı olduğu belirtilerek işçilerin kendi alanlarındaki öz örgütlülüğüne vurgu yapıldı. Daha sonra da yeni ana siyaset alanları hakkında tartışmalar yapıldı.
-Meslek Hastalıkları Neden Teşhis Edilemiyor, Niçin Saklanıyor?
Serpil Kemalbay’ın moderatörlüğünde Dr. Ahmet Tellioğlu tarafından gerçekleştirilen sunumda sağlığın ticarileştiği ve hekimlerle işveren arasında taşeron ilişkisi olduğu belirtildi. Bu ilişkinin, herhangi bir meslek hastalığı durumunda işverenin tazminat vermesi gerektiğinden, karşılaşılan hastalıkların meslek hastalığı olarak raporlara geçmediği bildirildi.
-Genel Olarak İş Cinayetleri:
Av. Erbay Yücak’ın söz aldığı konuşmada, adalet arayan işçi ailelerinin mücadelesine ilişkin bilgiler verildi. Yapılan eylem, etkinlik ve anmalar anlatılırken, kapitalist sisteme karşı eşitlik ve özgürlük için mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.
-İSİG Alanında Haklar, Sorunlar, Görevler, Sorumluluklar
Sunum kapsamında Dr. Murat Özveri meslek hastalıkları ve iş cinayetleri sonrası hazırlanan bilirkişi raporlarının eksikliğine ve işverenler lehine hazırlanan raporlara dikkat çekti. İşçilerin işe başladıkları sırada imzaladıkları evraklarda işçi aleyhine maddelerin olduğunu ve bunu işçinin sonradan öğrendiğini söyledi. Özveri, sermayenin karını sürdürmek için ucuz işçilik, esneklik ve güvencesizliği dayattığını belirtirken, sisteme itiraz edilmezse bu koşullar altında çalışılmaya devam edileceğini ifade etti.
-İSİG Açısından Kadın Emeği
Programdaki son sunum olan ve Dr. Nevra Akdemir’in konuşma yaptığı bu bölümde kayıt dışı çalışan kadınların oranının yüksekliğine ve hizmet sektöründe kadınların sayıca erkeklerden daha fazla çalıştığına dikkat çekildi. Ayrıca ev işçisi olan kadınların da meslek hastalıklarına yakalandığı ve bunun her hangi bir görünürlüğü olmadığı aktarıldı.
Sunumların sonrasında soru-cevap bölümleriyle bir değerlendirme yapıldı. Son olarak da yukarıda belirtilen konularla ilgili komisyonlar oluşturuldu. Komisyonların kendi alanlarında ve ortaklaşarak yapabildiği aktif çalışmalarının, İSİG açısından mücadelenin daha da yüksek bir noktaya taşınmasına yardımcı olacağı vurgulandı ve iki günlük program sona erdi.