6 Aralık parlamento seçimlerinden çıkan sonuç Venezüella’nın çalkantılı bir döneme girdiğinin işaretini vermişti. Chavez’in partisi PSUV seçimlerde azınlık durumuna düştü. Muhalefet parlamentoda 2/3 çoğunluğu bile elde ederek başkan Maduro bir yana anayasayı, sistemi değiştirebilecek bir güce sahip oldu. Ama sonra seçim kurulu 4 sandalyenin seçimlerine rüşvet ve hile karıştırıldığı için araştırma kararı verdi. Bu dört sandalyenin 3 tanesi muhalefet yani MUD bir tanesi de PSUV’lu idi. MUD bu 3 eksik sandalye nedeniyle 2/3 çoğunluğu kaybediyordu. İşte bu olay Venezüella’da bundan sonra yaşanacak olayların fitilini ateşledi.
Bu tartışmalı ortamda Ocak başında yemin töreni yapıldı. Muhalefet daha önce kendi arasında toplantı yapıp parlamento başkanını belirlemişti ve bu seçildi. İşte ondan sonra olaylar başladı. Parlamento başkanı seçim kurulu kararına rağmen bu tartışmalı 3 vekile yemin ettirerek 2/3 çoğunlu yasal olmayan bir şekilde sağladı. Ondan sonra MUD üyeleri şimdiye kadarki açılış geleneklerine aykırı olarak ilk gününden ne yapacaklarını tartışmaya açmak istediler. PSUV üyeleri bu iki usulsüzlüğe itiraz ettiler ama dinletemediler ve toplantıyı terk ettiler. Arkasından vekiller parlamento binasındaki tüm Chavez ve ülkeye adı verilen eski Venezüella kahramanı Simon Bolivar resimlerini duvarlardan kaldırdılar. Hatta parlamento başkanı canlı yayında tüm işçilere sokaklardaki Chavez fotoğraflarını kaldırma çağrısında bulundu. Burjuva basın bu çağrıyı sürekli TV’de vermeye başladı. İşte bundan sonra ortalık karıştı. Chavez taraftarları fotoğrafların korunması için sokaklarda nöbet tutmaya ve olayı protestoya başladılar.
Muhalefet daha ilk gününden böyle yasa dışı davranarak gelecek yasama yılının nasıl geçeceğinin sinyalini vermiş oldu. Ertesi günü seçim kurulunun yüce mahkemeye şikâyeti sonrasında, adli en üst kurum savcıları, parlamentonun bundan sonra alacağı tüm kararların yasal olmayacağını ilan etti. Daha ilk günden parlamento yasa dışı ve işlemez duruma geldi. Parlamentonun alacağı hiçbir karar bundan sonra yasal değildir. Muhalefet istediği yasayı çıkartsın yasalar karşısında bir işlevi yoktur.
Sonuçta ilk gününden hır çıkaran yine muhalefet oldu. Bir açmaz içinde oldukları için mi böyle bir kilitlemeye gittiler, kestirmek zordur. Ama bilindiği gibi MUD bir sağ ittifak olup içinde aşırı yeni liberallerden ılımlı daha boliburjuvalara (bu bozuk sistemden ceplerini dolduran burjuvalar) birçok görüş ve parti vardır. Ülkenin acil ekonomik sorununa hele hele düşen petrol gelirleri döneminde bir çözüm getirmek konusunda çıkar uzlaşmazlığı işindedirler ve gerek duyulan acil ekonomik reformlarda anlaşmaları zordur. Yani bu yasa dışı durumda bile her oylamada 2/3 çoğunluğu elde etmeleri zor olacaktır. O nedenle, en baştan onları birlikte tutan politik tutuklulara af ile işe başlamak istediler.
Ülke devrimcileri, Chavezciler seçim sonrası harıl harıl devrimlerini yeni gelişen durumda nasıl koruyacaklarının tartışmalarını yapmaya ve önlemler almaya başladılar. Maduro’dan sonra ikinci adam olan parlamento başkanı ne zamandır kurulmaya çalışılan ama bir türlü tam toplanamayan “Ulusal Komün Meclisini” oluşturdu. Yani mahallelerdeki komünlerden, kent komünlerine ve Ulusal komün meclisine kadar halk hükümetleri ile ülkede bir ağ kurulmuş oldu.
Maduro, MUD’un bu ortamda yapmak isteyeceklerine karşı halk çıkarlarını koruyucu bazı kararlar ve önlemler aldı. Maduro, Chavez’in hayali olan, halk iktidarının nüvesi durumundaki “Halk Hükümetinin Başkanlık Konseyini” kurdu. Bu halk ve başkan arasındaki direkt bağlantıyı kuracaktır ve çeşitli alanlarda parlamentodan çıkan yasaların devrimin temeli olan halkın istediğine uygun olmasının garantisidirler. Böylece halklar da hükümet işlerine direkt olarak katılmış olacaklardır.
Maduro yeni Ulusal Meclis açılmadan ekonomik, sosyal güvenlik ve halk girişimleri konusunda da bazı yasalar çıkarttı. En başta zenginlerden kazançlarına göre daha fazla vergi vermelerini, kaçırmalarını da önleyici bir yasa çıkarıldı. Yeni maden yasası ile 2016-18 yılları arasında açılacak ocaklarda devletin mülkiyet payı %55 altına inemeyecektir. Burjuvazinin ülkenin altın vs. yer altı değerlerini ellerine geçirmeleri böylece önlenmeye çalışılıyor. Halkın isteği yerine getirilerek tarımın tamamen organik olması yasalaştı. Başka bir yasa ile 2018 yılına kadar işçi çıkartma yasaklandı. Ayrıca devlet yayın organı TV ve radyosu işçi mülkiyetine devredilerek yayın ilkelerinin değiştirilmesine karşı önlem aldı. Chavez’in mozolesini de korumak için onun mülkiyetini yüz yıl için Hugo Chavez Vakfı’na devretti. Daha genç ve devrimcilerden oluşan yeni bir bakanlar kurulu açıkladı ve bazı üst adalet kurumuna yeni savcılar atadı.
Yeni yasaların ve kararların, 21.yy sosyalizmini muhalefet ağırlıklı yeni parlamentonun karşı devrimci kararlarından korumaya yönelik olduğu açıktır. Maduro’nın bu kararları ve yaptıkları anayasanın kendine verdiği yetkiler çerçevesinde yasaldır.
Muhalefet ağırlıklı yeni parlamento, 21.yy sosyalizmi sisteminin içinde görevini yerine getirmekle yüz yüzedir; fakat ilk günden yasa dışına çıkıverdiler.
Venezüella Bolivar Cumhuriyeti zor bir dönemeçtedir. Petrol gelirleri düşmüş, ülke ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyor. Venezüella burjuvazisi devrimi yıkmak için elinden gelen her şeyi yaparak ekonomiyi bu hale getirdi. Şimdi eğer düzeltmezlerse, halkın eli boğazlarında olacaktır. Belki de 17 yıllık ikili iktidar deneyi bundan sonra silkinip kendine gelecektir. Böyle bir umutla Caracas’a bakıyoruz.
[button link=”http://www.sodap.org/ayse-tansever-tum-yazilari/” align=”right” font_style=”italic” icon=”momizat-icon-pencil” icon_color=”#ffff00″]Yazarın tüm yazıları..[/button]