Bolivya Başkan Yardımcısı Latin Amerika’da ilerici hükümetlerinin geleceğinin öz eleştiri ve eksikliklerini görmelerine bağlı olduğunu savundu.
Latin Amerika Solu: 2016 ve Sonrasının Zorlukları
Garcia Linera Buenos Aires’te Alman Abdala Vakfı’nın düzenlediği “Muhafazakâr Restorasyon ve Latin Amerika’da Yeni Direniş” konulu forumda yaptığı konuşmada “Sağın her zaman gizli işler çevirmesinin bir hayat gerçeği olduğu açıktır.” dedi
“Ama bizim neleri iyi yaptığımızı, nerede zorlandığımızı ve nerede yanlış yaptığımızı, sağın böyle bir girişimde bulunmasına nasıl olanak tanıdığımızı iyi değerlendirmemiz önemlidir.” dedi ve ekledi. “Çünkü eğer zayıflıklarımızı anlarsak o zaman bunların üstesinden gelebilir ve sağın geri dönüp tekrar işleri eline almasına karşı halkları demokratik seferberliğe sokup sağı yerlerinden edebiliriz.” diye devam etti.
Özellikle Arjantin, Venezuela ve Brezilya’da belirli başarılar kazanan sağ kanat ayaklanmalarına karşı daha güçlü, ilerici bir hareket inşa etmede Latin Amerika solunun beş temel zayıflığına işaret etti.
İlk olarak solun çöküşüne ekonomik çelişkilerin yol açtığını savundu.
“Biz sanki devrimci süreç içindeki ekonomik konulara biraz az önem verdik.” dedi ve ekonominin hem temel hem de ilerici hükümetlerin kaderini belirleyen anahtar olduğunu ekledi.
İkincisi, bu ilerici hükümetlerin gelir dağılımında önemli gelişimler sağlayan politik devrim yapmanın yanında bir çeşit kültürel devrim yaratmayı beceremediklerini savundu.
“Sosyal programlar birçok insanı yoksulluktan kurtararak yeni bir tüketim duyarlılığı olan orta sınıf yarattı ama bu gelişmiş yaşam koşullar ile birlikte ‘yeni ortak bir sağduyunun’ nasıl oluşturulacağı sorunu ortada kaldı.” diye açıkladı.
Garcia Linera üçüncü olarak, yetersiz “ahlaki reformun” ilerici hükümetlerin yeni liberal özelleştirmelerin yarattığı yaygın yolsuzluk ile mücadeleye yetmediğini söyledi.
Dördüncüsü de sürekli liderlikte kalmanın büyük bir sorun olmaya devam ettiğini belirtti.
Ve nihayet, Garcia Linera bölgenin politik kaynaşımında büyük gelişmeler sağlanmasına karşı hala Latin Amerika ekonomik kaynaşmasında birçok zayıflığın olduğunu savundu. “Ekonomik kaynaşma kolay bir şey değil.” diyerek her ülkenin kendine özgü çıkarları olduğuna parmak bastı.
Bolivya başkan yardımcısı bir on yıldan fazla sürede bölgedeki ilerici hükümetlerin temel gelişim özellikleri üzerinde bir takım temel belirlemeler yaptı. İktidarların sol ve halk güçlerine geçmesinin sivil toplumu güçlendirdiğini, gelir dağılımındaki eşitsizliğin iyileştirildiğini, sosyal eşitsizliklerin azaltıldığını ve ilerici bölgesel kaynaşmada ileri kazanımlar elde edildiğini iddia etti.
Ama solun geleceği açısından bu başarılar yanında eksikliklere dikkat etmenin önemli olduğunu vurguladı.
Garcia Linera’nın konuşması sağ kanat güçlerin Venezüella ve Arjantin’de seçim kazanımları ve Ekvador’da devam eden istikrarsızlaştırma ve son günlerde de ilerici Brezilya hükümetine karşı girişilen kurumsal sağ darbe gibi önemli sağ saldırıların yaşandığı bir döneme denk düşüyor. Garcia Linera solun bu zorlu savaşının ne kadar süreceğini bilmese bile sosyalist hareketin geleceği konusunda iyimserdir.
“Tarih bizden yana. Biz geleceği temsil ediyoruz. Biz umuduz.” dedi.
Bu yazı 26 Mayıs 2016 tarihinde www.telesurtv.net sitesinde yayınlanmıştır.
Çeviri: Ayşe Tansever
[button link=”http://www.sodap.org/ayse-tansever-tum-yazilari/” align=”right” font_style=”italic” icon=”momizat-icon-pencil” icon_color=”#ffff00″]Yazarın tüm yazıları..[/button]