Ölümlerin Ardından Gündelikçi Kadınlardan Protesto:
“Çalışma Bakanı, Sigortamız, Güvencemiz Nerede?!” TV görüntüsü…
Pendik’te temizlik için gittikleri villalardan evlerine dönmek üzere otobüs bekledikleri durakta, aşırı hız yapan aracın altında kalarak hayatını kaybeden üç gündelikçi kadının ölümü İmece’li kadınlar tarafından protesto edildi.
İmece Kadın Dayanışma Derneği/Gündelikçi Kadınlar Birliği, 22 Kasım Pazar günü saat 15.00’de “Kader Değil İş Cinayeti, Gündelikçi Kadınların Ölümünden Çalışma Bakanı, Yerel Yönetim, Patron Sorumlu” yazan bir pankart açarak Sultan Aydoğan, Melek Haksan ve Şakire Sırtıkara’nın hayatını kaybettiği otobüs durağına kadar sloganlar eşliğinde yürüdü. Durağa gelindiğinde temizlik işçisi Yıldız Ay, dernek adına hazırlanan basın açıklaması metnin okudu.
“Bu lüks villalarda sigortasız, güvencesiz çalıştırılıyorlar”
Yıldız Ay, gündelikçi kadınların toplum içerisinde görmezden gelindiğini, iş kanunu kapsamına alınmadığını belirterek, “çocuk bakan, temizlik işçisi olarak çalışan arkadaşlarımız, bu lüks villalarda sigortasız, güvencesiz çalıştırılıyorlardı. Bizim gibi onların da emeği yok sayılıyor, iş kanunu kapsamına alınmıyordu. Öldüklerinde gazeteler, günde 8–10 saat çalışan arkadaşlarımızın eve katkı için çalıştıklarını yazdı. Biz temizlik işçisi kadınlar, çocuk bakıcıları, eve katkı yapmıyor, çalışarak bütün diğer çalışanlar gibi hayatımızı kazanıyoruz. Evimizi geçindirmeye çalışıyoruz” dedi.
Yıldız Ay açıklamasının devamında, “yerel yönetim burada bunca zenginlik varken bir otobüs durağı yapmayı bile çok görüyor. Çünkü bu durakları sadece gündelikçi kadınlar, çocuk bakıcıları ve güvenlik elemanları kullanıyor” dedi.
“Kokuşmuş adalet sisteminde kaza yapan büyük bir ceza almadan kurtarılacaktır”
Yıldız Ay açıklamayı şu sözlerle tamamladı: “Onların villaları gibi arabaları da yüksek güvenliklidir. Kazada kendisine bir şey olmazken, yoksul üç kadın yaşamını yitirmiştir. Büyük olasılıkla kokuşmuş adalet sisteminde kaza yapan büyük bir ceza almadan kurtarılacaktır. Gündelikçi olarak çalışan, çocuk bakıcısı olan arkadaşlarımızın hakkını yoksul aileleri nasıl arayacaktır! Bu hepimiz için soru işaretidir.”
Eylemde, “Çalışma Bakanı, Sigortamız Nerede?”, “Çalışma Bakanı, Güvencemiz Nerede?, “Kader Değiş İş Kazası”, “Emeğimiz, Hayatımız Bedava Değil!” sloganları atıldı. Eylemciler, protestolarının sonunda ellerindeki dövizleri olayın yaşandığı otobüs durağına astı.
Temizlik işçilerinin sosyal haklarının olmadığını vurgulayan İmece Gündelikçi Kadınlar Birliği üyeleri, Çalışma Bakanlığı’ndan kendilerinin de işçi statüsünde sayılması yönünde düzenleme yapılmasını isteyerek protestolarını sonlandırdı.