Key Tekstil İşçileri “Suçüstü” Yaptı
16 Haziran Çarşamba günü Key Tekstil’in gayrı resmi üretim yaptığı işyeri önünde bir araya gelen ve eski patronları Mustafa Kutay’dan alacaklarını isteyen işçiler, patrona soğuk terler döktürdü.
4 Kasım 2008 tarihinde Key Tekstil patronunun malları kaçırarak fabrikayı kapatması nedeniyle işsiz kalan 350 işçi 4 gün boyunca işyerinin bahçesinde direnmiş, malların kaçırılmasını engellemiş, ancak polisin gaz bombalı saldırısıyla fabrikadan çıkarılmıştı. Atılan Key Tekstil-Derden Tekstil işçileri, tüm müdahalelere rağmen 1,5 yıldır direnişlerini sürdürüyordu. İşçiler 16 Haziran günü de, saat 12.00’de ellerinde mahkeme kararlarıyla Key Tekstil patronun gayrı resmi olarak üretim yaptığı Haramidere’deki Deteks binası önünde eylemdeydi. İcra memurları fabrikaya gelene kadar işyeri önünde eylemlerini sürdüren işçilere fabrika içindeki işçilerden de destek geldi. Sıcak havaya rağmen bekleyişlerini sürdüren işçilere, fabrika içindeki diğer işçilerce pet şişelerle su gönderildi.
İcra memurlarının gelmesiyle başlayan haciz sırasında fabrika içine giren işçiler, patronlarının buraya kaçırdığı makineleri tek tek tespit etti. Haciz başladığında, Key Tekstil ve Mustafa Kutay’ı tanımadığını ileri süren Deteks patronu, makinelerin tespit edilmesi üzerine Mustafa Kutay’ı haciz yerine çağırmak zorunda kaldı. İşçilerin tüm taleplerine rağmen Mustafa Kutay haciz yerine gelmedi. Yapılan tespitlerin ardından haciz sonlandırıldı.
“2010 yılının 15-16 Haziranında da işçilerin sermayeye karşı eylemde”
İşçiler, haciz sürerken “Zafer Direnen Emekçinin Olacak”, “Herkese Ekmek, Herkese İş; Zafere Kadar Direniş”, “İş, Ekmek, Adalet”, “Örgütlen, Dayanış, Güvenceli Çalış”, “Kutay Dışarı Hesap Vermeye” sloganlarıyla fabrika bahçesinde eylemlerini sürdürdü. Eylem sonrasında basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, her yerde işçilerin alacaklarını ödeyeceğini beyan eden Key Tekstil patronu Mustafa Kutay’ın işçilerin karşısına çıkması ve sözlerini tutması istendi. 15-16 Haziran direnişinin öneminin de vurgulandığı açıklamada, 2010 yılının 15-16 Haziranında da işçilerin sermayeye karşı eylemde olduğu ve başarının örgütlü mücadele ile kazanılabileceği vurgulandı. Yapılan basın açıklamasının ardından tüm işçiler haklarını alana kadar mücadelenin süreceği bildirilerek eylem bitirildi.