12 Saatlik İşgünü Uygulamasına Karşı GİDE’den Eylem
Krizin vurdukça vuruyor, fatura emekçilere, yoksul halka ödettiriliyor. Emekçilere ödettirilen bedellerden biri de 12 saatlik işgünü uygulaması. Krizi fırsat bilen patronlar, 2-3 işçinin yapacağı işi 1 işçinin sırtına yıkıyor. Gebze İşçi Dayanışmaevi (GİDE), bugün (26 Nisan) Eski Çarşı’da, “12 saatlik işgünü” uygulamasına karşı bir basın açıklaması yaptı.
Saat 13.00’de Tarihi Çeşme önünde bir araya gelen dernek üyeleri “12 Saatlik Çalışmaya Hayır!” yazılı pankart açtı. “İş, Ekmek, Adalet”, “Kriz Bahane, Sömürü Şahane”, “12 Saat Değil, 8 Saatlik İş Günü” yazılı dövizlerin taşındığı eylem boyunca, “İnsanca Yaşamak İstiyoruz”, “Örgütlen, Dayanış, Güvenceli Çalış”, “Köle Değiliz, İşçiyiz”, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganları atıldı. Kalabalık bir kitlenin izlediği eylemde, basın açıklaması metni GİDE Başkan Yardımcısı Hüseyin Tolu tarafından okundu.
Yapılan açıklama, “İşçi sınıfının birlik, dayanışma, mücadele günü yaklaşıyor. Hükümet 1 Mayıs’ı “Emek ve Dayanışma Günü” olarak resmi tatil ilan etti. Ama emeğin birleşmesinin ve dayanışmasının önündeki engellerin hiç birisini kaldırmadı. Barajlar, yasaklar hepsi yerli yerinde duruyor. Ve 1 Mayıs’ta Taksim Meydanı işçilere yine yasak” sözleriyle başladı.
“21. y.y. dayız ve iş günü 12 saat olmaya devam ediyor!”
1 Mayıs’ın tarihsel anlamına dikkat çekilen açıklamada, “1 Mayıs bundan yaklaşık 150 yıl önce 12 saat süren iş gününe “artık yeter” demek için çok büyük grev ve gösterilerin yapıldığı gündür. Avustralya’da, Amerika’da işçi sınıfı 8 saatlik iş günü için canları pahasına mücadele verdiler ve 8 saatlik iş gününü kazandılar. Ancak biz 150 yıl sonra bile bu hakkımızı kullanamıyoruz. 21. y.y. dayız ve iş günü 12 saat olmaya devam ediyor!” denildi.
“12 Saat çalışmak, işçi sınıfının patronlara verdiği büyük bir taviz olmakla kalmıyor, geleceğimizin ipotek altına alınmasına da neden oluyor. İşsizlik, bir işçi 2-3 işçi kadar çalıştığı için daha da büyüyor. Dışarıda işsiz sayısı arttıkça, bizler işsiz kalma korkusuyla sermaye sınıfının dayattığı şartlara boyun eğmeyi sürdürüyoruz! Bu kısır döngüyü parçalamadan kendi geleceğimiz üzerinde söz sahibi olamayız!” sözleriyle devam eden basın açıklaması, 12 saatlik işgünü uygulamasına karşı örgütlü mücadele çağrısıyla noktalandı.